1. Home
  2. Vesti
  3. 10 automobila koji koriste motore drugih proizvođača
10 automobila koji koriste motore drugih proizvođača
8

10 automobila koji koriste motore drugih proizvođača

29.77K
8
Podelite sa prijateljima:

U automobilskom univerzumu, nije neobična pojava pozajmljivanja agregata od drugih proizvođača. Primeri su brojni, a to se posebno odnosi na marke koje su u posedu nekog velikog konglomerata.

Uzmimo kao primer Volkswagen grupu. VW Golf GTI deli svoj 2,0-litarski turbo motor sa drugim modelima, poput Škode Octavije RS i SEAT Leona FR.

Međutim, dešava se i da proizvođači različitih orijentacija i filozofija odluče da sarađuju i razmenjuju tehnologije, motore, platforme i druge komponente. Pred nama je upravo 10 takvih modela, koji ispod haube poseduju agregate drugih proizvođača. Hajde da pogledamo o kojim četvorotočkašima se radi.

Mercedes-Benz A klase – Renault

Model koji je trenutno u svojoj četvrtoj generaciji. Od lanisranja pa do danas, nemački proizvođač ga je stavljao u ponudu sa različitim opcijama kada je o motorizaciji reč. A180 d ispod haube ima čuveni Renaultov, 1,5-litarski dCi, kojeg koriste Dacia i Nissan. U premijum izdanju on isporučuje 116 ks (86 kW) i 260 Nm.

Alfa Romeo Giulia QV – Ferrari

Alfa Romeo Giulia QV je jedini pravi italijanski rival nemačkim premijum limuzinama. Raspolaže sa 510 ks iz 2,9-litarskog V6 biturbo motora koji je razvijen zajedno sa Ferrarijem.

BMW 116i (F20) – PSA

BMW i francuski gigant su sarađivali na razvoju motora iz EP porodice. Reč je o 1,4-litarskoj (EP3) i 1,6-litarskoj (EP6) jedinici, koje se nalaze u Minijevim modelima, BMW-u serije 1 i serije 3, kao i u automobilima iz PSA grupe.

Pagani Huayra – Mercedes-AMG

Italijanski superautomobil je na scenu stupio 2011. Ispod prelepe karoserije se nalazi moćni V12, koji dolazi direktno iz AMG-ove radionice. U zavisnosti od verzije, ovaj motor isporučuje različite nivoe maksimalne izlazne snage. Perjanica je Pagani Huayra BC, koja raspolaže sa čak 789 konja.

Smart Fortwo – Renault

Daimlerov mališan nekih 60 odsto komponenti deli s Renault Twingom. Pogone ga motori koje deli sa Dacijinim i Renaultovim modelima.

Aston Martin Vantage – Mercedes-AMG

Britanska marka je lansirala novi Vantage, veći brat DB11. Pogoni ga 4,0-litarski V8 biturbo kojeg potpisuje Mercedes-AMG.

Lamborghini Huracan Performante – Audi

Lamborghini Huracan Performante je jedan od najbržih modela na Nirburgringu. Italijanski supersportista je to ostvario zahvaljujući V10 FSI motoru, koji pogoni i Audi R8.

Donkervoort D8 GTO-RS – Audi

Donkerevoort D8 GTO je automobil, koji poput Lotusa, teži izbacivanju svakog grama suvišne mase. Ona u ovom slučaju izinosi 700 kilograma, dok pogon dolazi u vidu Audijevog 2,5-litarskog petocilindarskog turbo motora. Isti motor se nalazi ispod haube Audija RS3 i TT RS.

Lotus Evora – Toyota

Evora je lansirana 2009. i još uvek je prisutna na tržištu. Njen V6 motor dolazi iz Toyote a u Lotus Evora GT430 izdanju isporučuje 436 konja.

 

(29766)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo za BMW, Mini i PSA. To je nekada bilo. Odavno nije. Ako ne grešim.

bikkojisedi011

Pagani italijan?

Marko

Logicno da je Zonda Italijan.

Jaki

To je nekad bilo, Zonda ima Fiatove motore

Nesha

Horacio Pagani je dizajner iz Argentine

pero

1.3 multijet Fiatov motor u Opelu i Suzukiju

Mrdak

VW 2.0 tdi u Dodge Kaliberu, kao i 1.8 iz Micubišija.
1.0 68ks koriste Tojota, Pežo i Citroen.
Fordov 1.6 tdci je zapravo Pežoov 1.6hdi.

Bob

Koji motori se ugradjuje u vovlvo automobile