1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: većinu kupaca nije briga gde je automobil proizveden
Istraživanje: većinu kupaca nije briga gde je automobil proizveden

Istraživanje: većinu kupaca nije briga gde je automobil proizveden

444
1
Podelite sa prijateljima:

Od kada  je u SAD na vlast došao predsednik Donald Tramp, na svakom koraku možete da primetite poruke koje bi trebalo da stimulišu Amerikance da kupuju proizvode domaćeg porekla. Sadržaj poruka je raznovrsan i uglavnom cilja na to da se ovakvim ekonomskim rezonom čuvaju domaća radna mesta.

Na internet portalu Autolist.com objavljena je studija čiji nalazi sugerišu da svo to “busanje u grudi američke” i ne daje previše rezultata, sudeći po ponašanju javnog mnenja. Nekih 53% ispitanika je odgovorilo da ih uopšte ne zanima u kom mestu i kojoj državi je automobil proizveden. Njih 39% je dalo potpuno drugačiji odgovor, dok je preostalih 8% navelo da nije sigurno šta da misli.

Posebno interesantan segment studije je pokrio reakciju ispitanika na vozila proizvedena u Kini, a razultati do kojih su istraživači došli su fascinantni. Nestvarnih 49% je odgovorilo da saznanje da je neki automobil proizveden u toj azijskoj državi, ne bi imalo nikakav uticaj na odluku o kupovini, dok je 30% učesnika studije dalo suprotan odgovor. Bez definitvne odluke, ostalo je 21% ispitanih.

Logično, jedna od osnovnih briga kupaca u pogledu vozila proizvedenih u Kini, predstavlja kvalitet njihove izrade, kako je navelo 26% ispitanika. Njih 20% je navelo brigu za domaća radna mesta, kao razlog zbog kojeg ne bi rado kupili putnički automobil, poreklom iz Kine. Četrnaest procenata je kao problem navelo, eventualnu (ne)pouzdanost takvih četvorotočkaša.

Jedno pitanje je duboko podelilo učesnike studije, njih 1.264 koji su učestvovali u majskom istraživanju. Skoro ravnopravno, 51% je izjavio da su svesni da neke marke imaju duboke veze sa Kinom, kao na primer: Volvo, Ford i GM (Buick i Cadillac), dok je preostalih 49% bilo potpuno nesvesno tih činjenica.

Što se AutoRepublike tiče, u današnje doba, gde proizvođači montiraju, a ne proizvode vozila, apsolutno je svejedno na kojoj teritoriji je automobil proizveden. Ali, o toj temi, u Glasu Republike.

 

(444)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Slavko

Zanimljiva tema i vecito pitanje da li zemlja porekla utice na kvalitet i da li je bitno za koje trziste je roba… Koliko god zeleo verovati da je uvek u pitanju roba identicnog kvaliteta, odnosno da nema veze u kojoj zemlji je (npr auto) proizveden/sastavljen i za koje trziste je namenjen, mislim da je to itekako bitno (voleo bih da me neko agrumentovano demantuje). Krenimo od banalnosti, tipa sastav cokolade iste X marke koja se prodaje kod nas i npr Nemackoj – ne secam se istrazivanja koje je potvrdilo identican/slican sastav/procenat svakog sastoja ponaosob. Dalje, da se vratimo na auto… Pročitaj više »