1. Home
  2. Prezentacije
  3. Citroen C5 Aircross (2019.)
Citroen C5 Aircross (2019.)
0

Citroen C5 Aircross (2019.)

3.19K
0
Podelite sa prijateljima:

Novi krosover Citroen C5 Aircross je doživeo svoj evropski debi u Parizu, mesecima nakon što je već ponuđen na tržištu Kine. Uskoro ga možemo očekivati i na tržištima regiona, pa je interesantno videti šta možemo očekivati od modela čija će početna cena biti (zavisno od tržišta) oko 26.000 evra.

Čim dospe u prodajne salone, momentalno će preuzeti titulu perjanice Citroenove game. Inspirisan je Aircross konceptom predstavljenim na Salonu automobila u Šangaju tokom 2015. godine. Počiva na EMP2 platformi, inače veoma često korišćenoj za razne modele PSA grupe. Na njoj su utemeljeni i Peugeot 3008, DS 7 Crossback kao i Opel Grandland X.

Citroen navodi da je konceptno vozilo predstavljeno 2015. godine, promovisalo “živopisni” stajling, a da serijska verzija modela C5 Aircross u svom kodu nosi upravo identičan oblik, iako su neki dizajenerski elementi na njemu, svedenije forme. Plutajući krov sa prozorima koji se pružaju oko celog vozila, oivičeni su novim dizajnom hromiranih C stubova. Karoserija poseduje čuvene “Airbump” dodatke, a lukovi iznad točkova su masivni.

Svetlosne grupe su izvedene u formi dva prstena, sa prednje strane krosovera, naravno u punoj LED tehnologiji, dok je za zadnje svetlosne grupe primenjena “standardno” LED rešenje. Kupcima je ostavljen izbor od 30 mogućih nijansi karoserije, uz izbor točkova izrađenih od lake legure, u dimenzijama od 17 do 19 inča. Veliko panoramsko staklo bi trebalo da obezbedi dodatnu dozu komfora i svetlosti u kabini.

Gabariti

C5 Aircross poseduje sledeće dimenzije: 4,500; 1.840 i 1.670 milimetara (dužina, širina i visina), dok je razmak među osovinama dug 2.730 milimetara. Proizvođač obećava da će koristan prostor u kabini biti na nivou lidera u klasi, posebno za putnike na zadnjoj klupi. Klirens vozila imponuje i iznosi 230 milimetara.

Citroen je kabini podario novi izgled, sa postavkom koja je delom inspirisana konceptnim vozilom. Narped, centralna tabla je postavljena u horizontalnom položaju u kombinaciji sa vertikalnim otvorima za ventilaciju. Centralna konzola je ravna i široka, a na njoj je pozicioniran ekran info-zabavnog sistema, osetljiv na dodir. Dijagonala ovog ekrana iznosi osam inča. Još je jedan digitalni detalj u kabini, a odnosi se na instrumentacioni klaster, koji korisnici mogu da podese na bezbroj načina, a u cilju prikaza vozaču, željene grupe informacija. Dijagonala displeja koji se nalazi iza obruča upravljača iznosi 12,3 inča. Apple CarPlay i Android Auto opcije konektivnosti se podrazumevaju.

Kako temeljno unapređeni model C4 Cactus, tako i C5 Aircross stiže na evropsko tržište, naglašavajući komfor kao dominantnu vrlinu. Nežno presvučena napredna komforna sedišta su značajno deblja, a po ukusu kupaca mogu biti opremljena grejačima, kao i masažerima. Prozori prednjih bočnih poseduju dvoslojna stakla, koja su u stanju da neutrališu šumove koji karakterišu opstrujavanje vazduha dok je vozilo u pokretu. Napredni sistem oslanjanja nazvan “Progresivni hidraulični jastuk” (Progressive Hydraulic Cushion), predstavlja deo osnovne opreme vozila.

Zadnja klupa se sastoji od tri zasebna i individualno podesiva sedišta. Proizvođač je posebno ponosan na činjenicu da je  središnje sedište jednakih dimenzija kao i bočna. Standardno konfigurisan C5 Aircross nudi 580 litara zapremine prtljažnika, ali je lako izvući i celih 720 litara, kada se zadnja sedišta pomere  maksimalno unapred. Poklopac prtljažnika se otvara i bez potrebe da se koriste ruke, koje su možda zauzete nošenjem prtljaga.

Brojni sistemi asistencije su na raspolaganju vozaču. Autonomno kočenje u kritičnim situacijama, pomoć u održavanju saobraćajne trake, adaptivni tempomat, raspoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje na umor vozača, samo su deo paketa koji proizvođač naziva “Pomoć vozaču na autoputu” (Highway Driver Assist). Sve ove opcije omogućavaju vozilu da se okarakteriše kao da poseduje tehnologiju poluautonomne vožnje, jer omogućava vozaču da se, uslovno rečeno, opusti u situacijama u kojima to saobraćajni uslovi dozvoljavaju.

Dodatno, dostupna je i asistencija pri parkiranju, kao i kamera sa punim prikazom slike oko vozila. Iako neće nuditi pogon na sve točkove, C5 Aircross će posedovati dodatnu notu prohodnosti po lošem terenu, kako zbog značajnog klirensa, tako i zbog poznatog sistema PSA grupe, koji doprinosi boljoj trakciji pogonskih (prednjih) točkova, a koji proizvođač naziva Grip Control. Ovaj sistem omogućava različite režime u zavisnosti od podloge po kojoj se vozilo kreće. Pored svega, dostupna je i funkcija koja omogućava kontrolisano spuštanje niz strmine.

Za evropsko tržište, potvrđene su po dve benzinske i dizel jedinice. Većih iznenađenja nema, sve su to agregati već poznati unutar game kompanije PSA. Benzinski trocilindarski PureTech agregati isporučuju 130 konjskih snaga i upareni su sa štestostepenim menjačem, dok je snažniji motor četvorocilindarski i poseduje 180 konjskih snaga. On je u tandemu sa osmostepenom automatskom transmisijom, kao delo osnovne opreme vozila.

Osnovna dizel ponuda se odnosi na BlueHDi jedinicu koja isporučuje 130 konjskih snaga. Ovaj model je moguće dobiti sa manuelnim ili automatskim menjačem, dok je snažniji agregat (180 ks) u standardu uparen sa osmostepenom automatskom transmisijom.


Očekuje se i predstavljanje modela koji se nameće kao vrh ponude. Radi se o plug-in hibridu, koji kombinuje snagu benzinskog i dva elektromotora. Ukupna snaga koju ovaj pogonski sklop isporučuje premašuje 300 ks a biće distribuirana na sva četiri točka. Ovo ujedno znači da će ova konkretna verzija biti najsnažniji ikada proizvdeni Citroen. Deklarisana autonomija na čisto električni pogon iznosi 60 kilometara. Njegovo predstavljanje je zakazano za sam kraj sledeće godine.

C5 Aircross će se naći na evropskim putevima u kasnijem delu godine.

AutoRepublika

(3186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments