1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Zanimljivost dana: “Volkswagenov“ motocikl
Zanimljivost dana: “Volkswagenov“ motocikl
1

Zanimljivost dana: “Volkswagenov“ motocikl

458
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Grupa je preko Audija postala vlasnik Ducati motora 2012. godine, a jedan lokalni umetnik je pokazao da su Nemci mnogo ranije mogli da se oprobaju sa proizvodnjom motora. Njegovo ime je Keni Hauard, ali svet ga pamti po umetničkom imenu Fon Dač.

Fon Dač (Von Dutch) je možda napoznatiji po takozvanom “pinstriping“ ili crtanju umetničkih linija na automobilima. Dok ovaj trend i nije preterano popularan u današnja vremena, tokom 1940-ih i 1950-ih godina svako ko je pratio takozvanu “low-rider“ kulturu, nije mogao da zamisli svog ljubimca na četiri točka bez prelepih grafičkih linija. Fon Dača nisu samo interesovali automobili već i motori, a njegov “Volkswagen“ je pokazao šta može da se dobije kada se spoje karakteristike raznih proizvođača.

Naime, Fon Dač je posedovao izuzetno retki Harley Davidson XA iz 1942. godine. Tokom ranih godina američka vlada je razmatrala opciju da uvede i motore kao vojnu opremu, posebno nakon što su se BMW R71 i R75 pokazali veoma uspešnim za Nemce. Harley Davidson je proizveo samo 1.000 primeraka za testiranja, ali do 1942. godine je postalo jasno da će Jeep biti ključno vojno vozilo i vlada nije naručila dodatne XA (sa druge strane, jeftiniji i jednostavniji Harley Davidson WLA je nastavio sa proizvodnjom). Tokom testova XA se pokazao izuzetno sposobnim da savlada sve terene, a motor zapremine 740 ccm sa 23 ks dovoljno moćnim.

Tokom 1960-ih godina Fon Dačje postao vlasnik jednog XA i želeo da ga kompletno restaurira. Međutim, Harley Davidson je tada već bio star 20-ak godina i on je želeo da ga osveži. Za početak, kompletno ogibljenje je preuzeto sa italijanskog Moto Guzzija kao i blatobrani. Sledeći na redu je bio sam motor pa je od originalnog Harley Davidsona ostao samo kostur i elektronika. Najveća promena je stigla u vidu 1.200 ccm motora na vazdušno hlađenje koji se ugrađivao u Volkswagen „bubu“ i Karmann Ghia. To je podiglo snagu na značajno većih 34 ks, a da bi kostur podržao teži motor on je morao biti proširen i učvršćen. Fon Dač je zadržao originalne felne, ali je rezervoar stigao sa Honde CB450, a ceo izduvni sistem sa Triumpha TRW. Konačna boja je postala crna, a motor je zatim dobio i poznatu Fon Dač grafiku. Za kraj je dodata i Volkswagenova oznaka po čemu je motor izgledao sasvim autentično do te mere da su mnogi pomislili da je zaista reč o nemačkom fabričkom proizvodu.

Fon Dač je kompletirao posao 1966. godine, a motocikl je zatim promenio nekoliko vlasnika pa su njegovi vlasnici postale neke druge značajne osobe u svetu motora kao što su Ed Ros i Rendi Smit. Motoru se izgubio trag sredinom 1970-ih godina i njegova lokacija nije bila poznata sve do 2012. godine. Tada je čovek iz savezne države Tenesi kontaktirao popularnu tv emisiju „American Pickers“ i ponudio Harley Davidson na prodaju. Jedan od voditelja Majk Volf je kupio motor za 21.000 i donirao ga Nacionalnom muzeju motocikala u saveznoj državi Ajovi, gde se nalazi do današnjeg dana.

(458)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Sa lica mesta u Nashville, Tennessee.

comment image