1. Home
  2. Zelene strane
  3. Hamburg – prvi grad u Nemačkoj koji je uveo zabranu dizela!
Hamburg – prvi grad u Nemačkoj koji je uveo zabranu dizela!
5

Hamburg – prvi grad u Nemačkoj koji je uveo zabranu dizela!

1.53K
5
Podelite sa prijateljima:

Hamburg, drugi po veličini grad u Nemačkoj, ograničiće pristup starijih vozila odabranim urbanim zonama, i to već počev od sledeće nedelje, što znači da je na delu prva zabrana sporne tehnologije u ovoj zemlji.

Počev od 31. maja, poznati lučki grad sa 1,8 miliona stanovnika, zabraniće automobilima i kamionima koji ne ispunjavaju minimalno Evro 6 standard, korišćenje Max Brauer Alee, ključne avenije koja se proteže od severoistočno, od Altona železničke stanice. Takođe, zabrana će se odnositi na kamione na 1,6 kilometara dugoj Stresemannstrasse sekciji, glavnoj saobraćajnici koja spaja istočni i zapadni deo grada. Automobili opremljeni Evro 6 izduvnim sistemima su se inicijalno pojavili na tržištu 2014. godine.

Ova odluka je usledila nakon razmatranja nacrta plana iz februara, tako da se Hamburg istakao kao „avangardni“ grad u Nemačkoj po pitanju unapređenja kvaliteta vazduha (čitaj „eliminacije dizela“). Kao što je poznato, Nemačka je kolevka dizel motora i država koja se u velikoj meri ekonomski oslanja na ovu tehnologiju, tako da bi u perspektivi moglo da bude ugroženo na hiljade radnih mesta.

U utorak, Ekart Vircner, gradonačelnik Hajdelberga, obavezao se da samo vozilima sa nultom emisijom dozvoli ulazak u centar grada do 2030., mada taj predlog mora da prođe lokalni savet.

Kao što smo objavili ranije, presuda federalnog suda iz februara je otvorila vrata opštinama da autonomno uvode zabrane i restrikcije vezane za vozila pogonjena dizel motorima. Takođe, konstantno je prisutan pritisak birokrata iz EU, koji su tužili Nemačku i neke druge zemlje članice u vezi sa neuspešnim ostvarivanjem ciljeva vezanih za emisiju azotnih oksida i čađi. Prošle godine, u više od 65 gradova u Nemačkoj je izmereni viši nivoi azotnih oksida od propisanih, što navodno može da izazove respiratorne zdravstene probleme. Naravno, izvor „zlih gasova“ predstavljaju dizel motori.

„Skandal“

Dok je vlada kancelarke Angele Merkel pokušavala da iznađe način da zaštiti radna mesta, kupci su postepeno odustajali od dizel automobila nakon čuvenog Volkswagenovog skandala. S obzirom na slabiju potražnju, neki proizvođači poput Toyote i Nissana su najavili planove da obustave prodaju dizel modela. Naravno, jasno je da kupci odustaju od dizel automobila iz straha da ne bi bili zahvaćeni restrikcijama.

Da bi se izborili sa rastućom zabrinutošću kupaca, BMW, Volkswagen i PSA grupa nude ugovore po kojima vlasnici mogu da se prebace na benzinske verzije ukoliko budu pogođeni nekom zabranom.

Mada emituju viši nivo azotnih oksida, dizeli u isto vreme proizvode manje ugljen dioksida u odnosu na benzinske pandane. To je ovaj vid pogona činilo značajnim faktorom u snižavanju flotnih emisija CO2, da bi se ispoštovala ekološka regulativa, najavljena za 2021. godinu.

 

(1528)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Očekujem da sada, kao ćurke na selu, u naredne tri godine, zabrane dotaknu svaki iole veći evropski grad….

moron

Pandorina kutija je otvorena 🙂

Odesza

A bit priče je da se zabrana odnosi na svega par ulica u gradu Hamburgu!

Zvezdan Božinović

Dete prvo puzi, ali ne prođe ni godinu dana nakon toga, a ono već trči 🙂

Odesza

Pozdrav,
Jednostavno savršeno rečeno i izrečeno! 😉