1. Home
  2. Life
  3. Psihologija
  4. Istraživanje: Čak ni uz Bluetooth performanse vozača nisu iste
Istraživanje: Čak ni uz Bluetooth performanse vozača nisu iste
0

Istraživanje: Čak ni uz Bluetooth performanse vozača nisu iste

334
0
Podelite sa prijateljima:

Korišćenje mobilnih telefona i vožnja i ne idu baš jedno sa drugim: nelegalno je držati telefon u ruci tokom vožnje, čak i kada je automobil u stanju mirovanja. Razlog je očigledan, telefon odvlači pažnju vozača sa dešavanja u saobraćaju.

Tokom studije koju je sproveo Tehnološki univerzitet iz Kvinslenda (Queensland University of Technology – QUT) ispitanici su provedeni kroz procedure vožnje u različitim okolnostima. Zarad detaljnijeg ispitivanja ponašanja tokom vožnje, učesnici studije su imali zadatak da koriste mobilni telefon držeći ga u ruci a zatim i koristeći Bluetooth konekciju.

Prema nalazima istraživača, prethodne studije nisu rasvetlile na pravi način, uticaj korišćenja raznih sprava tokom vožnje, na ponašanje učesnika u saobraćaju.

Sam tekst studije je objavljen u žurnalu Analiza udesa i prevencija (Accident Analysis and Prevention), a u njemu se navodi da vozači koji koriste Bluetooth konekciju, odnosno “hands-free” uređaje, pokazuju tendenciju sporije vožnje, sredinom saobraćajne trake kojom se njihovo vozilo kreće. Što je više bilo telefonskih poziva, vožnja je bivala sve sporija, potvrđujući time “da što je više učesnik istraživanja koncentrisan na telefon, što je potpuno kognitivna radnja, to je izrazitija korekcija bila u odnosu na sve nižu brzinu kretanja vozila“.

Sa druge strane, učesnici studije koji su razgovore obavljali držeći telefonske aparate u šaci su to najradije činili na deonicama pravog dela autoputa, mnogo češće nego što bi tome bili skloni u saobraćaju kroz zakrčene gradske ulice.

Ovakvi nalazi se podudaraju sa zaključcima koji su proizašli iz drugih, ranije sprovedenih istraživanja, čiji su rezultati, takođe sugerisali da vozači izbegavaju korišćenje telefona u vožnji kroz raskrsnicu regulisanu kružnim tokom, ili bilo kojoj drugoj izazovnijoj situaciji u saobraćaju. Ipak, i ovde je značajnu ulogu igralo iskustvo, kao i godine starosti vozača.

Interesantno je zapažanje istraživača koje je pokazalo da vozači koji tokom vožnje koriste telefone, na nekada legalan način, istovremeno voze prosečnom brzinom koja je za 4,5 km/h viša od one kojom se kreću potpuno skoncentrisani na drum, odnosno odgovorni vozači. Zaključak koji su naučnici izveli na osnovu ovog zapažanja glasi da “gledanje u mobilne telefone utiče na predstavu vozača o brzini kretanja, jer mu je pažnja odvučena sa okoline i fokusirana na telefon“.

Vozači koji drže telefon u ruci tokom vožnje, iskazali su tendenciju neuravnoteženog kretanja unutar svoje saobraćajne trake, mada se u studiji navodi da “nije jasno da li se ovde radi o nesposobnosti preciznog vođenja automobila, ili o preteranoj korektivnoj reakciji na volanu, od strane vozača koji telefonira „.

“Uočili smo da većina vozača, zapravo povećava brzinu kretanja vozila, za vreme dok im je pažnja usmerena ka mobilnom telefonu,” kaže glavni istraživač na studiji Oskar Ovijedo-Trespalosios.

“Ali sve u svemu, vožnja i korišćenje mobilnog telefona negativno utiču na obe aktivnosti,” dodao je on. “Efikasnije, i naravno bezbednije je, jednostavno zaustaviti vozilo na prikladnom mestu, obaviti kratak razgovor a zatim nastaviti sa putovanjem.

AutoRepublika

 

(334)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments