1. Home
  2. Vesti
  3. Elektronska pošta FCA sugeriše da je kršenja emisije dizel motora bilo još 2010.
Elektronska pošta FCA sugeriše da je kršenja emisije dizel motora bilo još 2010.
0

Elektronska pošta FCA sugeriše da je kršenja emisije dizel motora bilo još 2010.

265
0
Podelite sa prijateljima:

Snabdevači Fiat Chrysler Automobilesa su prodiskutovali na temu ilegalne upotrebe softvera u cilju zaobilaženja testova na izduvne gasove, 2010. godine, sudeći po elektronskoj pošti, koja je obelodanjena u saveznom sudu u San Francisku.

Fiat Chrysler je želeo da upotrebi softver u svojim dizel motorima, koji je bio sposoban da „detektuje ciklus“, što znači da je bio kadar da uoči kada je vozilo podvrgnuto testiranju, i u skladu s tim aktivira kontrolne mere da bi se prošao test, napisao je Serđo Pazini, direktor sektora za kontrolu i kalibraciju u VM Motori, 2010. godine svojim kolegama. Jedan zaposleni u diviziji zaduženoj za pogonske sisteme, pokušao je da ga ubedi da se softver pod imenom „t engine“ nije ubrajao u „detekciju ciklusa“.

Kontrola emisije „će biti regulisana u najvećoj meri „t engineom“, koji je, bez obzira na to šta Fiat tvrdi, jasna detekcija ciklusa, napisao je Pazini u svom pismu.

Tužba za pokretne postupke, podneta u ime potrošača, tvrdi da je Fiat Chrysler obmanuo kupce modelima Jeep Grand Cherokee i Ram 1500, ističući ekonomičnost EcoDiesel motora, i u isto vreme varajući na testovima, da bi se dobilo odobrenje za prodaju. Fiat Chrysler je odbacio tvrdnje da je namerno želeo da zaobiđe ekološku regulativu uz pomoć „poništavajućih uređaja“ u svojim dizel vozilima.

„Mi nastavljamo da sarađujemo sa različitim vladinim istragama vezanim za emisiju dizel motora, a elektronska pošta poput ove, prethodno je dostavljena organima vlasti“, saopštio je Fiat Chrysler. „Nije prikladno izvlačiti zaključke iz izolovane komunikacije i internih analiza, bez da se u obzir uzme širi kontekst, koji je deo analiza koje FCA sprovodi u istražnom procesu.“

Dizel skandali

Odbrana Fiat Chryslera podseća na Volkswagenovo priznanje iz 2015., kada je utvrđeno da je 11 miliona vozila nelegalno prošlo emisione testove, što je poslalo prave udarne talase kroz čitavu automobilsku industriju. Nemački proizvođač je izdvojio preko 25 milijardi evra za plaćanje kazni, poravnanja i ostale troškove. Dotična afera je uticala značajno i na potražnju za dizel modelima, a ostale proizvođače je stavila pod lupu istražnih organa.

U slučaju Fiat Chryslera, EPA i CARB su u januaru 2017. utvrdili da su dizel i kamionet modeli kompanije, pogonjeni dizel motorima, posedovali softver koji je kršio ekološku regulativu. Ove agencije su utvrdile da su dizel motori koristili pomoćne sisteme kontrole emisije izduvnih gasova, koji su uticali na rezultate, kao i da je kompanija propustila da o tome izvesti dotične agencije, kao što je propisano zakonom.

Ministarstvo pravde je tužilo Fiat Chrysler u maju 2017., navodeći još ozbiljnije tvrdnje. Tužba tvrdi da je su Jeep Grand Cherokee i Ram 1500, proizvedeni između 2014. i 2016. pogonjeni dizel motorima, opremljeni „poništavajućim uređajima“ koji služe za maskiranje pravih emisionih nivoa. Samim tim, dotična vozila su u atmosferu ispuštala mnogo više štetnih čestica nego što to zakon propisuje.

Proizvođačima automobila je zakonski dozvoljeno da koriste kontrolne softvere, koji pomažu motorima da adekvatno funkcionišu. Ono što je softver koji je VW koristio učinilo nelegalnim je kompjuterizovani sistem koji je prepoznavao kada se vozilo nalazi na testiranju, te bi u skladu s tim aktivirao kontrolu emisije izduvnih gasova da bi automobil prošao test. Međutim, onog momenta kada bi se vozilo našlo u regularnom saobraćaju, kontrola bi bila deaktivirana.

Nepobitni dokazi

U ponudi za poravnanje, koja je Ministarstvo pravde predstavilo Fiat Chrysleru, u januaru je naveden „nepobitni dokaz“ da je kompanija bila upoznata ili je imala razlog da zna da dizel motori nisu u skladu sa ekološkom regulativom, kao i da je obmanula državne organe da bi dobila odobrenje za prodaju vozila.

Godine 2012., još jedan zaposleni u VM Motori, Emanuele Palma, napisao je kolegama da Fiat Chrysler „zna da je tEng jedini način da se dođe do odgovarajuće ekonomičnosti, tako da ne treba da brinete u vezi s ovom temom“. Italo-američka kompanija je navela potrošnju od 7,8 litara na autoputu u marketinškim materijalima za Jeep Grand Cherokee (2014.).

U optužnici se navodi da je još jedan snabdevač, Robert Bosch GmbH, upozorio VM Motori da je takozvani „t engine“ softver zapravo „poništavajući uređaj“, i da bi mogli da se suoče sa „ozbiljnim kaznaa“ ukoliko on bude otkriven od strane vlasti. Bosch, najveći svetski snabdevač u oblasti dizel tehnologije, takođe je pod istragom zbog uloge u VW skandalu. VM Motori je odgovorio da „blisko sarađuje s Chryslerom“, a da je povratna informacija u vezi sa softverom „pozitivna“.

Fiat Chrysler je otkupio 50 odsto udela u VM Motori 2011., a preostale akcije je kupio od General Motorsa 2013.

Žalba sa zapečaćenim materijalom je podneta 23. aprila, a zatim ponovo podneta prošle srede sa novim, redigovanim delovima.

Tužba koju je pokrenuo Federalni sud u San Francisku je predložena akcija potrošača na nacionalnom nivou, koja treba da pokrije vlasnike, kao i one koji su uzeli na lizing više od 100.000 EcoDiesel Rama 1500 i Jeep Grand Cherokeeja, koji su opremljeni tehnologijom pod imenom „selektivna katalitička redukcija“ ili SCR, koja služi za redukovanje emisije azotnih oksida.

Odvojena parnica

U odvojenoj tužbi koju su pokrenuli akcionari 2015., u kojoj se tvrdi da je kompanija obmanula investitore u vezi sa bezbednosnim problemima, nezapečaćeni dokument je podnet Federalnom sudu u Menhetnu u ponedeljak, i u kojem se tvrdi da je nekoliko zaposlenih znalo za postojanje „poništavajućih uređaja“ u dizel modelima, pre nego što su državni organi javno izrazili svoju zabrinutost.

U dotičnom dokumentu se tvrdi da je zaposleni u Fiat Chrysleru tvrdio da je upozorio viši menadžment da dizel motori poseduju takve uređaje i sugerisao je da opis strategije emisione kontrole, koju je kompanija obezbedila istražiteljima, nije bio tačan u internoj komunikaciji tokom 2014.

Fiat Chrysler je saopštio da je započeo proces poravnanja sa „nekoliko vladinih i privatnih entiteta, koji su započeli parnični postupak“ protiv kompanije. Kompanija je takođe saopštila da će „se svim dozvoljenim sredstvima braniti protiv tvrdnji da je FCA US bila angažovana u namernom instaliranju poništavajućih uređaja da bi varala na emisionim testovima.“

 

(265)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments