1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Zlatna ribica – V16 motor marke BMW
Zanimljivost dana: Zlatna ribica – V16 motor marke BMW
2

Zanimljivost dana: Zlatna ribica – V16 motor marke BMW

16.14K
2
Podelite sa prijateljima:

BMW-ov slogan „Ultimatna vozačka mašina“ se uglavnom zasniva na bogatoj ponudi M modela, ali možda najambiciozniji plan je debitovao 1988. godine sa prototipom motora od 16 cilindara pod kodnom oznakom „Goldfish“ (Zlatna Ribica).


Tokom ranih 1980-ih godina nemački proizvođač vozila se nalazio u relativno dobroj poziciji sa visokom prodajom i reputacijom na gotovo svakom kontinentu. Glavni inženjer za razvoj nove tehnologije, Karlhajnz Lang, je pozvao direktora za novitete Adolfa Fišera i još jednog inženjera Hansa Vajsbarta i predložio rad na motoru koji će šokirati čak i najveće ljubitelje komapnije iz Minhena. Posebno bitan je bio Vajsbart i on je lično nadgledao razvoj modela kao što su 7 Serija E32 i 8 Serija E31. Lang je želeo da istraži mogućnost moćnog V12 motora (M70) zapremine od pet litara koji se ugrađivao u 750i i 750iL.


Svega šest meseci nakon započetog posla, tim je testirao novi V16 motor zapremine 6,7 litara na katolički Božić 1987. godine. Brojevi su bili više nego impresivni sa 408 ks i 625 Nm obrtnog momenta – oko 100 ks i 135 Nm obrtnog momenta više u poređenju sa V12 motorom na kojem je bio zasnovan. Sve što je ostalo je ubaciti motor u jedan od već postojećih modela, a izbor je pao na 750i.

Od samog starta je bilo jasno da to neće biti lagan poduhvat. 750i nije imao višak prostora pa su dodatna četiri cilindra definitivno bila izazov. Postalo je jasno da ako V16 motor završi u 750i, automobil bi morao da bude kompletno modifikovan. Za početak, hladnjak je pomeren u gepek sa otvorima na svakom zadnjem krilu. Zadnji deo automobila je imao i novu masku sa otvorima postavljenom između vrata gepeka i branika. Prototip je na kraju ofarban u tamno zlatnu boju čime je i dobio nadimak „Goldfish“.

Serijski 750iL se mogao naručiti sa četverostepenim automatskim menjačem, ali je V16 dobio šestostepeni manualni menjač iz 8 Serije. Tokom prezentacije Lang je izjavio da je ovaj BMW u stanju da ubrza do 100 km/h za oko šest sekundi i dostigne maksimalnih 280 km/h.


Posle duže rasprave V16 ipak nije dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju pošto ne bi bio praktičan za svakodnevnu vožnju. BMW je sačuvao prototip, ali nije javno izložen i nepoznato je u kom skladištu se nalazi.

Zoran Tomasović

(16136)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
bikkojisedi011

U rolsrojsu jednom je….

Mustang

a to su bila dobra vremena …