1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche: Oni koji oldtajmere kupuju motivisani zaradom umesto ljubavlju, nemoralni su
Porsche: Oni koji oldtajmere kupuju motivisani zaradom umesto ljubavlju, nemoralni su
0

Porsche: Oni koji oldtajmere kupuju motivisani zaradom umesto ljubavlju, nemoralni su

457
0
Podelite sa prijateljima:

Na zvaničnom sajtu marke Porsche, objavljen je jedan članak, čiji su predmet kritike bili kupci klasičnih primeraka automobila ove kompanije, a koji su se za takvu kupovinu odlučili zbog investicionog potencijala starinskih vozila.

Članak je originalno objavljen u Porsche Klassik magazinu. U njemu se eksplicitno navodi da su vozači koji iz pogrešnih razloga kupuju istaknute modele kroz istoriju kompanije, ti koji “kvare tržište” i “izazivaju eksploziju cena ovakvih primeraka, čak iako se često radi o nekim, ne tako retkim primercima, Porsche automobila”.

Ovako motivisana tražnja značajno utiče na opšti rast cena starijih Porsche vozila. Takođe, tako dolazi do toga kupljeni automobili završavaju u garaža, ne videvši svetlo dana, skoro pa nikad.,” navodi se u članku.

“Špekulacije u koje su uključeni mnogi dileri, vode ka eroziji morala.”

Cene korišćenih vozila marke Porsche su rasle rekordnim tempom prethodnih godina, u prvom redu se to odnosi na najstarije i najcenjenije primerke, dovodeći tako do nenormalno visokih cena svih polovnih primeraka.

Pre dve godine je u Londonu, prodat primerak modela 911 GT2 iz 1995. godine (993 generacija), za rekordnu sumu od 1,8 miliona britanskih funti. Postignuta cena je skoro devet puta viša od prodajne cene novog primerka modela 911 GT2 RS. Prošle godine  je prodata verzija modela 911 Turbo SE iz 1989. godine, sa ‘ravnom haubom za 245.250 britanskih funti. Inače, to je specijalna verzija relativno čestog modela.

Slični trendovi sa cenama se zapažaju i kod marke Ferrari. To je dovelo do toga da se na aukciji održanoj 2014. godine, proda primerak Ferrari 250 GTO (1962.) za neverovatnih 38.115.000 američkih dolara.

Šef marke Aston Martin, Endi Palmer očigledno deli mišljenje izneto u ovom članku. Naime, on je izjavio da će svi oni koji su rezervisali svoj primerak hiperautomobila Valkyrie, sa ciljem kasnije preprodaje uz ogromnu zaradu, izgubiti pravo na kupovinu istog.

Imamo i primer iz Forda, koji je uslovio kupce svog performantnog modela GT, zabranom otuđenja u roku od dve godine. Onaj kupac koji je prekršio ovu odredbu, suočio se sa tužbom američke kompanije.

 

(457)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments