1. Home
  2. Vesti
  3. Ozbiljne proizvodne rokade u FCA, o Kragujevcu ni slova
Ozbiljne proizvodne rokade u FCA, o Kragujevcu ni slova
1

Ozbiljne proizvodne rokade u FCA, o Kragujevcu ni slova

2.40K
1
Podelite sa prijateljima:

FCA obustavlja proizvodnju velikoserijskih modela u svojim pogonima smeštenim u matičnoj državi, za koje je namenio sklapanje luksuznih modela koje kompanija ima u svom portfoliju, navodi se u vesti koju je svetu prezentovao Bloomberg.

Zvanična  objava ovih vesti je najavljena za početak juna, a prvi model koji će, kao posledica ove odluke biti izmešten jeste Panda, čija se proizvodnja seli u Poljsku gde sa proizvodnih traka već silaze modeli: 500, Abarth 595 i Lancia Ypsilon. Fabrike Fiata u Napulju i Torinu, koje trenutno proizvode modele Alfa Romeo Mito i Fiat Panda, umesto njih, baviće se proizvodnjom modela iz game Maseratija i Jeepa. Pogoni u Torinu, već su okupirani izradom modela Maserati Levante, koji do sada nije opravdao očekivanja čelnika kompanije.

Fiat Punto, koji se trenutno proizvodi u pogonima kompanije u Melfiju, nakon životnog ciklusa od trinaest godina, prestaće da silazi sa proizvodnih traka. Dalje, Alfa Romeo Mito, koji je na tržištu od 2008. godine, broji poslednje dane, takođe. Umesto njega, fabrika će se fokusirati na drugi krosover sa Maserati oznakama.

Ovakva stategija će dovesti FCA u značajno bolju poziciju u smislu implementacije tehnologije hibrida, kroz svoju gamu. Kao što smo već izvestili, FCA se priprema da potpuno napusti dizel tehnologiju do 2022. godine, a da istovremeno uveća paletu performantnih hibrida, kao vrh ponude luksuznih automobilia. Električnu ofanzivu kompanije će započeti model Maserati Alfieri tokom 2020. godine.

Veruje se da je plan usmeren ka akcentiranju unutrašnje snage grupacije FCA, odnosno ka zaokretu ka premijum markama i narastajućem SUV segmentu. Poznato je da, ne računajući seriju 500 (sa svojim derivatima), modeli koje Fiat proizvodi, nisu relativno dobro prihvaćeni od strane kupaca. Stoga, novoproklamovana strategija deluje potpuno opravdano.

Sve će biti jasnije nakon što odlazeći, legendarni Serđo Markione, pred odlazak u penziju, javnosti predstavi novi petogodišnji poslovni plan.

Kakva je perspektiva fabrike automobila u Kragujevcu, u kontekstu ovih planova i opšteg stanja u automobilskoj industriji, probaćemo da naslutimo u sledećem Glasu Republike.

(2399)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dizele „napuštaju“ 2022. godine? A, sa čime će do tada da „nastupaju“? Ovih dana i nedelja čitamo o predstavljaju dizel motora raznih brendova koji su usaglašeni sa predstojećim eko normama, „mercedesov“ novi 1,5 dizel ( dci) navodno izveden iz 1,6 dci, pa novi njihov 2,0 dizel kao zamena za 1,6 dci za baznu E klasu, pa novi PSA 1,5 HDI, pa … baš ih dosta ( negde ih „krste“ kao „Euro 6-d“, a na sajtu pežoa videh da za novi 1,5 HDI navode da je „Euro 6.2“, pa sam malo sludjen ). Ali, od FCA i najave „novih“/“eko-usaglašenih“ dizela ni… Pročitaj više »