1. Home
  2. Zelene strane
  3. BMW detektuje greške Tesle sa proizvodnjom Modela 3
BMW detektuje greške Tesle sa proizvodnjom Modela 3
0

BMW detektuje greške Tesle sa proizvodnjom Modela 3

307
0
Podelite sa prijateljima:

BMW smatra da je Tesla mogao bolje da odradi projekat u vezi sa Modelom 3.

Bavarci se pripremaju za novu fazu elektrifikacije, a u međuvremenu prate šta radi Tesla. Proizvođač iz Silikonske doline ima velikih teškoća sa Modelom 3 u smislu obima proizvodnje, ali se čini da je veći do problema rešen. Mada BMW ima mnogo više iskustva kao proizvođač, ipak i4 i iX3 čeka još par godina na lansiranje.

BMW smatra da radna snaga, povećana fleksibilnost i više pažnje posvećene detaljima igraju glavnu ulogu.

Šef Tesle, Ilon Mask, priznao je da je prevelik stepen automatizacije u proizvodnji Modela 3 bio pogrešan. U svom neiskustvu, kalifornijska firma je povećala robotizaciju, nadajući se da će to pomoći masovnoj proizvodnji. Međutim, umesto toga, desila se noćna mora za Ilona Maska.

BMW ima reputaciju proizvođača koji brzo i efikasno isporučuje visokokvalitetna vozila. Zapravo, nemački premijum proizvođač za dve nedelje proizvede isti broj automobila kao Tesla tokom čitave 2017. Trenutno, BMW započinje proces prestruktuiranja proizvodnih pogona da bi obezbedio kapacitete za EV modele u tandemu sa „plug-in“ hibridima i benzincima.

Šef proizvodnje BMW-a, Oliver Cipse, je napisao: „Proizvodnja automobila u ciklusima od 60 sekundi: To je odlučujući faktor. Potpuna automatizacija proizvodnog procesa nije naš cilj, jer je ljudsko biće, sa svojim jedinstvenim atributima neuporedivo fleksibilnije.“

Nije iznenađujuće da Tesla ima teškoća sa svojim prvim velikoserijskim modelom. Bilo je mnogo diskusija na tu temu, a mnogi su predviđali ovo što se upravo desilo. Cipse je nastavio: „Možda postoji više slobodnog prostora u segmentu automobila koji koštaju preko 100.000 evra, ali čim uđete u tržišne segmente sa obimom proizvodnje jedne serije 3, pa i serije 5, održavanje troškova pod kontrolom je od najvećeg mogućeg značaja. Ne možete sebi dozvoliti bilo kakvu neefikasnost.“

Nažalost, mada se očekivalo da će BMW sa lakoćom izneti proizvodnju električnih modela, kompanija neće započeti dotične projekte do sledeće godine, računajući i električni MINI. Četiri od sedam fabrika će biti unapređene do 2021. U međuvremenu, verovatno tokom 2020., BMW planira da lansira i4 i iX3, a do 2025. bi treba lo da dobijemo 12 elektrifikovanih modela iz Bavarske. S tim na umu, Cipse je zaključio: „Mi pripremamo arhitekture za naše automobile, kao i fabrike, da na fleksibilan način integrišu ovu tehnologiju. Za nas, kreiranje te fleksibilnosti je najefikasniji način da imamo profitabilnu ponudu kada je o električnim automobilima reč.

Mi ne znamo tačno kako će se razvijati potražnja za električnim automobilima, tako da je fleksibilnost ključna. Zahtevi tržišta budućnosti, kada govorimo o električnim automobilima, nisu egzaktna nauka.“

BMW-ov fleksibilan pristup bi mogao da ima smisla. Činjenica je da minhenski gigant ima ogromno iskustvo i resurse, tako da će kroz sakupljenu ekspertizu uštedeti milione evra. Međutim, dok Tesla leči svoje „dečije bolesti“, u isto vreme se ne može osloniti na iskustva vezana za proizvodnju konvencionalnih automobila. Naravn, kao što znamo, kalifornijska marka proizvodi isključivo EV modele.

Za očekivati je da BMW „stisne gas“ u pravom momentu, i bez sumnje će biti veoma uspešan u segmentu električnih automobila.

Izvor: Bloomberg

 

(307)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments