1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Cadillac je nastao na bazi bankrotiranog Forda
Zanimljivost dana: Cadillac je nastao na bazi bankrotiranog Forda
0

Zanimljivost dana: Cadillac je nastao na bazi bankrotiranog Forda

255
0
Podelite sa prijateljima:

Zvuči neverovatno, ali Cadillac danas možda ne bi ni postojao da Henri Ford nije bio neuspešan u svom drugom pohodu da osnuje auto kompaniju. Naime, Henri je osnovao svoju prvu kompaniju 1899. godine pod imenom Detroit Motor Company uz investiciju od 15.000 dolara lokalnih političara. Henri je bio jako tvrdoglav i nije želeo serijsku proizvodnju pre nego što usavrši proizvod. To naravno nije moglo da prođe kod političara, koji su želeli profit pod hitno. Iz tog razloga proizvodnja malog komercijalnog vozila je ubrzana, a kompanija je bankrotirala posle samo 20 jedinica.

Henri je posvetio vreme da proizvede sopstveni 999 trkač i nakon što je pobedio trku protiv jednog od prvih profesionalnih vozača Aleksandra Vintona – investicije su počele da stižu sa svih strana. U novembru 1901. godine je osnovan Henry Ford Company. Ni ovaj put Henri se nije slagao sa investitorima u kojem pravcu će poslovati (investitori su želeli skuplje proizvode sa većim profitom, a Henri narodni auto) i napustio je komapniju posle svega devet meseci bez ijednog završenog proizvoda.

Investitori su zatim pozvali finansijskog eksperta Henri Lilanda da proceni vrednost fabrike i kako da gubitci postanu što manji. Lilandova analiza je pokazala da Henry Ford Company ima odličnu bazu za uspešno poslovanje a autor je preporučio osnivanje nove kompanije. On je promenio ime u Cadillac po francuzu Antoninu Kadilacu, osnivaču grada Detroita, i postavio sebe za predsednika. Prvi Cadillac je debitovao 1902. godine i bio je ništa više nego Ford Model A sa novim motorom, a deo General Motorsa je postao sedam godina kasnije.

Od tada Cadillac se smatra američkim standardnom kada je reč o automobilima, dok ni Henri nije imao razloga za nezadovoljstvo. On je uskoro osnovao Ford Motor Company i ispunio želju sa narodnim autom 1908. godine kada je debitovao Model T.   

Zoran Tomasović

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments