1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Vozni park policije u Dubaiju
Vozni park policije u Dubaiju

Vozni park policije u Dubaiju

1.81K
0
Podelite sa prijateljima:

Svaki pravi ljubitelj automobilizma upoznat je sa fenomenom voznog parka policije u Dubaiju. Sa vremena na vreme, snage reda i mira dodaju neki novi superautomobil u flotu, što je ispraćeno naslovnicama svih vodećih svetskih automobilskih magazina. 

Ipak, ovo ludilo za superautomobilima u policiji Dubaija je skorijeg porekla. Naime, prvi takav model koji je policija tog grada nabavila bio je Lamborghini Aventador 2013. godine, čime je počela lavina drugih fantastičnih vozila. Nakon Aventadora, bio je potreban ipak nešto praktičniji model, te je kupljen Ferrari FF. Da stvar bude još čudnija, ovaj automobil bio je dostupan za korišćenje samo ženama u policiji.

Nakon toga u flotu automobila policije stižu još dva fantastična automobila. Mercedes SLS AMG i Bentley Continental GT, kojeg je pokretao monstruozni W12 agregat. Za snage reda i mira u Dubaiju samo najbolje!

Nakon ovih kupovina, vlasti Dubaija su se odlučile za još sličnih nabavki. Tako je kupljeno britansko automobilsko remek-delo Aston Martin One-77. Nakon Aston Martina, spisak vozila policije Dubaija postao je veći za Chevrolet Camaro SS. Mada Camaro SS nije egzotičan kao ostali primerci na listi, ipak nosi određeni cool faktor.

Naravno, kakva bi to policija bila ako ne bi imali Bugatti Veyron?! U Dubaiju policija vozi čak i čuveni Bugatti, koji je ujedno i najbrži policijski automobil na svetu.

Pobogu, zašto toliki skupi automobili?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, a ima i onih koji na ovo odgovaraju sa „zašto da ne?“

Ukoliko se sagledaju isključivo realni razlozi za kupovinu ovih modela, onda su to odličan marketing za grad i kontrola saobraćaja. Naime, i samim čelnicima Emirata je jasno da neće imati zauvek nafte. Arapski šeici masovno ulažu novac svuda po svetu kako bi se zbrinuli za period nakon nestanka nafte, a sam grad Dubai planira da nastavi život kao turistička atrakcija. Superautomobili koje vozi policija po gradskim ulicama sasvim su zgodna reklama za grad, a i veliki mamac za turiste.

U gradu u kojem dobar deo stanovnika obrće na mesečnom nivou milionske svote, jasno je da ima na ulicama mnogo veoma brzih automobila. Policija koristi superautomobile između ostalog i kao presretače, a zahvaljujući veoma strogom zakonu koji teško tereti osobe koje krenu da beže od policije, jurnjave kakve viđamo po američkim putevima između policije i begunaca su izuzetno retke. Nedavno je usvojen zakon prema kojem svaku osobu koja vozi brže od 200 km/h na javnim putevima čeka zatvorska kazna.

Budućnost policijskih superautomobila u Dubaiju

Flota superautomobila Dubaija trenutno broji 14 članova, a pitanje je kada će doći do prinova. Čelnici policije ovog grada u Emiratima već su najavili da će pratiti ekološke trendove u automobilskoj industriji. To znači da snage reda i mira Dubaija takođe planiraju elektrifikaciju svoje flote superautomobila.

Između ostalog, vlasti Emirata žele da četvrtina svih državnih vozila do 2030. godine koristi pomoć elektromotora. U planu je velika nabavka hibridnih i potpuno električnih automobila.

No, do 2030. godine ima još dosta vremena, a poslednjih nekoliko meseci javljaju se nove glasine koji su automobili sledeći na listi za kupovinu policije Dubaija. Govori se o nekoliko modela, a prvi na listi je Bugatti Chiron, potom su tu i modeli renomiranih proizvođača kao što su Pagani, Koenigsegg, pa čak i Tesla…

Đorđe Platiša 

 

 

 

(1806)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments