1. Home
  2. Vesti
  3. Modeli koji čekaju „eutanaziju“
Modeli koji čekaju „eutanaziju“
2

Modeli koji čekaju „eutanaziju“

497
2
Podelite sa prijateljima:

Koliko puta se desilo da nas proizvođači automobila rastuže, ukidajući neki od naših omiljenih modela. Nažalost, njegovo „veličanstvo“ profit, osnovni je parametar u vladajućem kapitalističkom sistemu. Tu nema mesta emocijama, a u današnje vreme, aktuelni modeli koji bude želju se mogu izbrojati na prste jedne ruke, naravno, ne računajući egzotiku.

Evo liste od 10 kandidata koji bi mogli da kažu „hasta la vista (baby)“ u bliskoj budućnosti:

Audi R8

Ranije u toku ove godine, šef Audijevog odeljenja za istraživanje i razvoj, Peter Mertens, sugerisao je da neće biti treće generacije R8. To bi moglo da znači da trenutno uživamo u poslednjem modelu Audijevog superautomobila. Marka iz Ingolštata bi u perspektivi mogla da zameni R8 nekim drugim modelom. S obzirom da je reč o jednom od „poslednjih Mohikanaca“ sa rasnim, atmosferskim V10, odlazak R8 u istoriju bi bio prava šteta.

Audi TT Roadster/A5 kabriolet

Ovo je tipičan primer kanibalizacije unutar marke. Glasine kažu da će A4 kabriolet zameniti i TT Roadster i A5 kabriolet. Baziran na A3, A4 sa otvorenim krovom će počivati na MQB platformi sa poprečnom postavkom motora. Novi kabriolet bi samim trebalo da bude značajno jeftiniji od modela koje zamenjuje. Uz to, prodaja TT-a i A5 je u padu od 2011.

Buick LaCrosse

Ovo bi mogla da bude još jedna žrtva okretanja kupaca ka krosover i SUV modelima. Veliki sedani viših cenovnih etiketa se ne prodaju kao nekada a Buick ima čitavu liniju isto takvih primeraka, ali sa povišenim klirensom. LaCrosse nije jedini GM-ov proizvod koji bi mogao da bude „eutanaziran“.

BMW serije 3 Gran Turismo

U svetu u kojem BMW ima krosovere „svih veličina i oblika“ za praktično sve ciljne grupe kupaca, nastavak proizvodnje serije 3 GT se čini besmislenim. Ovaj model izgleda suviše netipično u odnosu na karavan serije 3 a ujedno je (neverovatno ali istinito) ružniji od tradicionalnog krosovera. Iz tih razloga, kupci BMW-ovih automobila će se u velikoj većini slučajeva odlučiti za neki drugi model.

Chevrolet Impala

Kao i ostali veliki sedani sa prednjim pogonom, i Impala je ugrožena i čini se da joj vreme ističe. Prodaja je u ponoru, tako da ne čudi što su se pojavile glasine da će GM ukinuti ovaj model. Ford radi slično sa svojim portfoliom, tako da Taurus, uz još nekoliko modela, ide na „giljotinu“.

Chevrolet Sonic

Mada se smatralo da će biti stopiran ranije, Chevrolet je odlučio da svoj kompakt zadrži u ponudi još jednu modelnu godinu. Međutim, kao i mnogi drugi automobili na listi, samo je pitanje vremena kada će biti ukinut, naravno u korist krosover modela na istoj platformi.

Chevrolet Spark

Poput velikih sedana, i automobili B segmenta izumiru. Trenutno, Chevrolet nema konkretnu nameru da stopira Spark, ali glasine kolaju da će ići na „eutanaziju“, uz Buick LaCrosse, Chevy Volt i Cadillac XTS.

Chevrolet Volt

Chevy Volt bi mogao da ode u „večna lovišta“ pre nego što se mislilo. Ovaj model bi mogao da nestane sa tržišta već 2022. Moguća zamena je „plug-in“ hibridni ili potpuno električni krosover.

Mercedes-Benz SLC

Prve informacije o ukidanju SLC kabrioleta su se pojavile prošle godine. Ovaj proizvod iz Štutgarta je prilično vremešan a prodaje se – nikako. Prošlog avgusta, prenesene su informacije iz neimenovanih izvora da neće biti naslednika aktuelne generacije. Kada će SLC biti konačno ukinut, ostaje misterija.

Volkswagen „buba“

Ovaj model se slabo prodaje. Godišnje u SAD ode samo 15.000 primeraka, što uključuje standardnu i kabriolet verziju. VW je već povukao „bubu“ sa mnogih tržišta gde se slabo prodavala. Ne očekuje se naslednik, mada VW nije odredio termin konačnog kraja.

 

 

(497)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MaPe

Neki modeli stvarno zasluzuju da nestanu, a za neke ce biti prava steta!

Pomponije

Najžalije mi ovog R8, strašan automobil…