1. Home
  2. Vesti
  3. Teslin autopilot kriv za još jedan sudar?
Teslin autopilot kriv za još jedan sudar?
0

Teslin autopilot kriv za još jedan sudar?

554
0
Podelite sa prijateljima:

Vlasnica Modela S koja je doživela nesreću prošle nedelje u američkoj državi Juta, tvrdi da je autopilot bio uključen. 

Dok je autopilot bio upaljen, vlasnica je po sopstvenom priznanju koristila mobilni telefon i nije gledala put ispred sebe. Da problem Teslinog autonomnog sistema upravljanja bude veći, ovaj put Model S je udario u parkirani vatrogasni kamion.

Policija je ustanovila da je Model S udario u kamion brzinom od 96 km/h, a svedoci su potvrdili da automobil nije kočio pre udara, što će reći da autonomni sistem nije prepoznao kamion ispred vozila. Devojka (28) koja se nalazila za volanom u tom trenutku, doživela je blaže povrede, konkretno, polomila je članak na  desnoj nozi.

Zvanični odgovor Tesle je da još uvek nemaju podatke o tome da li je autopilot zaista bio upaljen. Ipak, Ilon Mask se brzo oglasio na Tviteru optuživši novine da namerno forsiraju vesti o sudaru Tesle, te da niko ne piše o 40.000 mrtvih u saobraćajnim nesrećama godišnje u SAD. Mask je dalje dodao da bi takva nesreća „u drugom automobilu“ izazvala smrt ili teške povrede, a da je osoba u Modelu S prošla samo sa blagim povredama.

Kompanija Tesla je više puta do sada potvrdila da uprkos nazivu „autopilot“ ovaj sistem nije potpuno autonoman i vozači ne treba da prepuste kompletno upravljanje automobilom. Sistem u situacijama koje su van njegovih mogućnosti traži od vozača da preuzme kontrolu nad vozilom serijom vizuelnih i zvućnih upozorenja.

 

(554)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments