1. Home
  2. Zelene strane
  3. Zašto pacovi toliko vole nove automobile?
Zašto pacovi toliko vole nove automobile?
1

Zašto pacovi toliko vole nove automobile?

2.72K
1
Podelite sa prijateljima:

U poslednjih nekoliko godina pod pritiskom „zelene“ politike, proizvođači automobila sve više koriste tzv. održive resurse i okreću se alternativnim materijalima. Jedan od njih je i soja, koju određeni proizvođači koriste umesto gume za oblaganje kablova. U tom grmu leži zec, odnosno u ovom slučaju pacov. 

Sve više vlasnika veruje da je soja razlog zašto se pacovi gnezde u njihovim automobilima i jedu im kablove. Jedan od takvih vlasnika je i Dženis Perzigijan, koja je platila 600 američkih dolara popravljanje kablova u njenom Mustangu iz 2017. godine jer su ih pojeli pacovi.

Dženis svako veče sprovodi čitav ritual odbrane od glodara. Postavlja ulje na točkove, pokušava da začepi sve rupe kuda bi pacovi mogli proći, a koristi i različite mirise kako bi ih odbila. Sve je to nedeljno kaže košta oko 20 dolara.

Dženis Perzigijan nije jedina osoba kojoj se to dešava. Džon Papas, vlasnik automehaničarske radionice, tvrdi da ima bar jedan automobil mesečno kojem su pacovi pojeli kablove.

Ovo nije nov problem

U Kaliforniji je 2016. godine grupa građana podigla tužbu protiv Toyote. Tužitelji su zahtevali da japanska marka pokrije troškove koji su nastali zbog toga što pacovi toliko vole da jedu oblogu kablova koja je bazirana na soji. Jedan od tužilaca, Albert Herber, tri puta je popravljao svoju Toyotu Tundru, što ga je ukupno koštalo 1.500 američkih dolara.

Građani koji su tužili Toyotu navode da razumeju težnju kompanije da ugrađuje ekološkije materijale, ali da pomenuti resursi postaju predmet ishrane raznih glodara, što stvara velike nevolje.

Gnezdo pacova pod haubom

„Veverice i pacovi vole da prave gnezda u okviru automobila, pogotovo u zimskim mesecima, ali sada su počeli i da jedu kablove što je dodatan finasijski pritisak na kupce“, rekao je advokat koji zastupa ovu grupu građana.

Toyota se za sada brani navodnim neznanjem. „Ne postoji nijedno relevantno naučno istraživanje koje je dokazalo da soja u oblozi kablova ima veze sa ishranom pacova. Takođe ne postoji nijedno istraživanje koje je pokazalo da su „napadi“ pacova na kablove unutar automobila problem određene marke, već je u pitanju pojava raširena među svim proizvođačima“, stoji u saopštenju Toyote.

Kako se zaštititi?

Ako držite automobil napolju, van garaže, obratite pažnju na prve znakove pojave pacova. Ukoliko pod haubom primetite razne graničice, suvu travu i slično, velika je šansa da pacov pokušava da se nastani upravo u vašem automobilu.

Za početak, očistite okolinu automobila od smeća, ili drugih potencijalnih izvora hrane za pacove. Možete unutar vozila postaviti i aparat koji emituje zvuk niske frekvencije. Ovakvi aparati ne smetaju psima i mačkama, i pokazali su se kao solidni u upotrebi protiv glodara.

Sa druge strane, ako automobil čuvate u garaži i pronađete znakove prisustva pacova, možete postaviti različite zamke koje su u upotrebi na domaćem tržištu, počevši od onih koje koriste lepak, do onih naprednijih smrtonosnijih. Ako pak imate problem sa više od jednim pacovomm zgodno bi bilo pozvati službu za deratizaciju.

U krajnjem slučaju, postoji i jedan prirodan „lek“ za probleme sa pacovima. A to je neki terijer, jazavičar, ili maleni pas mešanac kakvih na stotine čekaju na vlasnika u azilima širom naše zemlje.

 

(2724)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kao da je skrivena kamera …