1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Audi – Između redova Zapisnika sa godišnje sednice akcionara
Audi – Između redova Zapisnika sa godišnje sednice akcionara
0

Audi – Između redova Zapisnika sa godišnje sednice akcionara

233
0
Podelite sa prijateljima:

Audi Group je prethodne srede održao redovnu godišnju sednicu akcionara. Kao što se i očekivalo, iz kompanije su stigli novi detalji u vezi sa dugoročnim planovima elektrifikacije game. Zanimljivo je bilo čuti novine, od kojih se jedna od najznačajnijih odnosi na planove prema kojima će četiri nova, potpuno električna serijska modela biti predstavljena publici, do 2020. godine.

Dakle, u narednih nekoliko godina, svedočićemo snažnoj promociji elektrifikovanih vozila. Audi e-tron SUV bi trebao da debituje pretposlednjeg dana avgusta, a naredne godine varijacija na istu temu, sa nazivom e-tron Sportback. Preostala dva modela se odnose na: e-tron GT – kupe najavljen u martu ove godine, kao i još jedan tajanstveni, kompaktni premijum model, koji bi mogao da se ispostavi i kao ključan za proizvođača, s obzirom na veliku globalnu popularnost hedžbek automobila.

Pored njih, serijski čisto električni model, zasnovan na Audi Aicon konceptu, sa tehnologijom potpuno autonomne vožnje, debitovaće tokom 2021.

Čak i više od dvadeset novih elektrifikovanih modela je planirano za lansiranje do zaključno sa 2025. godinom. Imajući sve ovo u vidu, jasno se nameće zaključak da je ovo jedan od najofanzivnijih planova elektrifikacije u celoj automobilskoj industriji. Doduše, isto se može reći i za VW marku.

Evo najzanimljivijeg dela iz saopštenja za javnost sa skupštine akcionara kompanije Audi:

Audi ima za cilj da do 2025. godine, prodaje 800.000 potpuno električnih, kao i plug-in hibridih vozila godišnje. Upravni odbor kompanije AUDI AG, predstavlja inoviranu strategiju, originalno nazvanu “Audi.Vorsprung.2025.”. Kako bi omogućili da se svaki treći kupac odluči za EV do sredine sledeće decenije, moramo posedovati elektrifikovanu verziju svakog modela u gami do tada. Većina njih će biti potpuno elektrifikovana, dok će manji broj posedovati plug-in hibridnu tehnologiju.

“Naše ambicije su oduvek bile da nastavimo primenu naše parole Vorsprung durch Technik,” kaže Rupert Štadler, predsednik upravnog odbora kompanije. “Naš cilj je da unesemo revoluciju u oblast mobilnosti. Takođe, i u oblast elektromobilnosti, mi želimo da budemo broj 1, među premijum proizvođačima. Želimo da ponudimo modele koji će biti potpuno podesni za svakodnevnu upotrebu, bez ikakvih kompromisa, vrhunskog kvaliteta i vozne dinamike. Uz našu tehnološku superiornost, primenjujemo napredak i podižemo koncept elektromobilnosti na viši nivo.”

Vatromet novih proizvoda će uključiti više od 20 elektrifikovanih modela, koji će biti predstavljeni jedan za drugim, kao na traci, sve do 2025. U 2019. godini, Audi e-tron Sportback stupa na scenu kao drugi električni model kompanije, a tim naredne godine i Audi e-tron GT iz odeljenja Audi Sport. Audi će takođe ponudi i premijum model iz segmenta kompaktnih vozila u 2020. godini.

Ovakvi planovi iz Audija predstavljaju svakako značajan napredak. Međutim, podatak o ciljanoj prodaji od 800.000 elektrifikovanih vozila do 2025, uključujući hibride svih vrsta (od blagih do plug-in) i čisto električna vozila, možda i nije dovoljno ambiciozan.

Prevedeno, ovo znači da će jedan od tri kupca Audijevih automobila, izabrati elektrifikovano vozilo. To još uvek ne znači da će to elektrifikovano vozilo, zaista biti čisto električno. Na prvi pogled to deluje kao ogroman broj EV. Međutim, da li je to baš tako?

Deluje da Audi u svojim planovima ima za cilj da postigne godišnju proizvodnju od 2,4 miliona vozila do 2025. Današnji obim proizvodnje prevazilazi cifru od 1,8 miliona vozila. Dakle, 2025. godine, trećina, odnosno 800.000 vozila će biti elektrifikovana, a od te cifre, ambiciozno je pretpostaviti da će 500.000 komada biti potpuno električni modeli. To bi predstavljalo otprilike oko 20% ukupne proizvodnje.

Neko može da pretpostavi da to jeste dovoljno optimističan plan, ali istovremeno to znači da će Audi, prema planu, i 2025. godine, prodavati čak 67% svojih vozila, koja su potpuno konvencionalna. Potpuno konvencionalna znači da neće posedovati nikakav vid elektrifikacije, odnosno da će biti pogonjena motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

I sve ovo pod pretpostavkom da se proizvodni planovi ostvare, što svakako nije izvesno, kao i pod pretpostavkom da će kupci zaista želeti toliki broj elektrifikovanih modela da poseduju, odnosno da kupe.

Čisto poređenja radi, koje je zaista na ivici prikladnog, da uzmemo planove kompanije Tesla. Mnogi, pa i mi, predviđamo nažalost skori stečaj za ovu kompaniju, mada se u zadnje vreme pojavljuju i analitičari koji vide za američkog proizvođača, svetlo na kraju tunela.

Znači, planovi kompanije Tesla predviđaju proizvdodnju od milion (čisto) električnih modela do 2022. godine. Najavljenj je Model Y (u narednih nekoliko godina), kao i dve nove fabrike, u Kini I SAD, najverovatnije.

Uz uključivanje u pogon dve nove fabrike, Tesla bi, u tehnološkom i teoretskom smislu, možda mogla da dostigne proizvodnju od 2 miliona električnih vozila do 2024. godine.

Nije samo Tesla konkurencija konceptu elektromobilnosti iz Ingolštata, tu su i Mercedes, BMW i ostali proizvođači, koji se trude da ispromovišu koncept elektromobilnosti.

Dakle, vrlo lako je moguće da će, čak i sa ovako na prvi pogled ambicioznim planovima, Audi ostati iza takmaca, u elektromobilnoj trci.

Ali naravno, džaba sve ukoliko kupci nastave da iskazuju ovakav “entuzijazam” u pogledu elektrifikacije.

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments