1. Home
  2. Vesti
  3. VW stručan i za manipulaciju deklarisanih izduvnih gasova benzinskih modela 
VW stručan i za manipulaciju deklarisanih izduvnih gasova benzinskih modela 
0

VW stručan i za manipulaciju deklarisanih izduvnih gasova benzinskih modela 

302
0
Podelite sa prijateljima:

Porsche je uhvaćen u prevari u kojoj je izmanipulisao rezultatima testova, a šta drugo nego, štetnih emisija. Otkriće je isplivalo na površinu nakon što je na saslušanju pred britanskim tribunalom iznet iskaz prema kome je režim testiranja modela Cayman R, prethodne generacije, izmenjen sa ciljem postizanja (fiktivnih) nižih nivoa isparenja ugljen dioksida.

Kaku su VW inženjeri ovaj put pobedili istinu?

Standardni test podrazumeva da automobil startuje u prvom stepenu prenosa. Prilkom testiranja Caymana R, angažovan je bio drugi, umesto prvog stepena prenosa, što je rezultovalo štetnom emisijom od 221 emitovanog grama ugljen dioksida po kilometru, a što je podatak koji se nalazi na zvaničnim dokumentima za navedeni model koji se prodaje u Velikoj Britaniji. Da se radi o manipulaciji, bilo je jasno od samog starta, jer konkretan model, za ostala evropska tržišta, poseduje deklarisane emisije C02, u nivou od 228 g/km.

Navedena, nova prevara nema veze ni sa dizelgejtom, niti sa dizel motorima, a izvedena je sa ciljem kako bi se vlasnicima ovog modela na Ostrvu, omogućilo plaćanje nižih iznosa dažbina. Na godišnjem nivou, ta “ušteda” je iznosila 225 britanskih funti.

Vlasnik modela Porsche Cayman R iz 2011. godine, tužio je kompaniju zbog navodnog defekta na njegovom vozilu. Nemačka kompanija je pristala na nagodbu i naknadila je štetu nezadovoljnom vlasniku, ali ovome to nije bilo dovoljno. Obratio se proizvođaču za informaciju o štetnim emisijama, a zatim i britanskoj Agenciji za sertifikaciju vozila (Vehicle Certification Agency – VCA).

Nijedno od dva pravna lica nije prezentovalo tražene podatke vlasniku Porschea, ali se on obratio Tribunalu za zaštitu slobode informacija, na kojem su se izjašnjavali i predstavnici nemačke kompanije. Zvaničnik Porschea je izjavio da je razlika u nivoima štetnih emisija istog modela, za britansko i ostatak evropskog tržišta, uslovljena različitim poreskim režimima koji vladaju na Ostrvu i kontinentalnom delu Evrope?!

Porsche je odbio da komentariše slučaj, pozivajući se na zaštitu pravnih postupaka koji su u toku.

 

(302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments