1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Rolls-Royce će primeniti tehnologiju autonomne vožnje kada bude dostigla nivo 5
Rolls-Royce će primeniti tehnologiju autonomne vožnje kada bude dostigla nivo 5

Rolls-Royce će primeniti tehnologiju autonomne vožnje kada bude dostigla nivo 5

505
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko dana je svetskoj javnosti predstavljen dugo iščekivani, tehnološki najsavremeniji i ujedno najskuplji SUV model: Rolls-Royce Cullinan. Kompletnu prezentaciju smo objavili neposredno nakon promocije.

Jasno je da je ovaj model privikao ogromnu pažnju svetskih medija, a sa novinarima je razgovarao i šef marke. Tom prilikom, Torsten Miler Otvoš je izjavio da će proizvođač postepeno instalirati u svoju ponudu i elektrifikovane modele. Međutim, na temu primene tehnologije autonomne vožnje, imao je štošta zanimljivo da kaže.

Naime, on je naveo da će kompanija verovatno propustiti rane faze razvoja autonomne vožnje, a da će tehnologiju primeniti onda kada bude potpuno usavršena.

“Kao što znate, deo smo šire poslovne grupacije, odnosno članice smo BMW grupe. Poznato je da marka BMW investira ogromne iznose u razvoj tehnologije autonomne vožnje,” rekao je on. “Iz tog razloga, u poziciji smo da iskoristimo plodove rada naših kolega iz BMW grupe u svakom trenutku, i da u vozilima sa Rolls-Royce oznakama ponudimo tehnologiju autonomne vožnje, očas posla.”

Važno je razumeti da, ne većina naših klijenata, već svi do jednog imaju svoje šofere. Pa čak i ako nisu u radnom odnosu, vlasnici Rolls-Royce vozila ne voze sami, već uvek angažuju nekoga sa strane. Uglavnom, samo kažu: “Odvezi me, molim te, večeras do opere”, ilI, na primer “Odbaci mene i drugare, molim te, do restorana”. Nijima to nije problem. Zato, tehnologiju autonomne vožnje ćemo uvesti u našu gamu, onda kada ona zaista bude potpuno usavršena i ne bude zahtevala nikakve intervencije čoveka.”

Pored toga, rukovodilac službe za globalne komunikacije u kompaniji Rolls-Royce, Ričard Karter je izjavio, da uprkos nekom stepenu automatizacije, čovek jeste i dalje neophodan za volanom, u ovom trenutku: “Zamislite tu glupu situaciju u kojoj bi šofer bezveze sedeo na svom sedištu, tokom vožnje autoputem, kako bi ponovo preuzeo kontrolu nad vozilom, kada se ono isključi sa ove deonice.”

Ipak, Rolls-Royce je i dalje veoma zainteresovan za tehnologije budućnosti. “Iskreno smo zainteresovani za tehnologiju autonomne vožnje. Ali, u ponudu ćemo je uvesti samo na kraju. Međurešenja nisu opcija za nas. Naši klijenti ne bi imali strpljenja za takve situacije.”

Posve logično, rekli bismo.

(505)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments