1. Home
  2. Vesti
  3. Ograničenje maksimalne brzine na autoputu u Srbiji, regionu i Evropi
Ograničenje maksimalne brzine na autoputu u Srbiji, regionu i Evropi
10

Ograničenje maksimalne brzine na autoputu u Srbiji, regionu i Evropi

4.94K
10
Podelite sa prijateljima:

Podizanjem maksimalne brzine na autoputu na 130 km/h Srbija se pridružuje moru drugih evropskih zemalja. 

Veći deo država EU ima ograničenje od 130 km/h i potez domaćih vlasti je očekivan i u političkom, ali i u ekonomskom smislu. Slično je i sa zemljama i u našem regionu.

U Bosni i Hercegovini najveća dopuštena brzina je takođe 130 km/h, u Crnoj Gori je 120 km/h, Hrvatskoj 130 km/h, dok je u Albaniji zbog lošije infrastrukture maksimalna brzina znatno niža – svega 110 km/h.

Bugarska je izuzetak u regionu s obzirom na to da je maksimalna dozvoljena brzina 140 km/h, čime se nalazi u samom vrhu evropskih zemalja. U Rumunije je na autoputu ograničenje takođe 130 km/h, dok se u Makedoniji putnička vozila mogu kretati najviše 120 km/h.

Poljska pravi društvo Bugarskoj jer je i u toj državi ograničenje 140 km/h, dok je Nemačka endemičan primer. Suštinski, ograničenje na autoputevima u Nemačkoj je 130 km/h, ali postoje deonice i koje nemaju ograničenje, što je redak slučaj ne samo u Evropi, već i na čitavom svetu.

Zbog male površine Lihtenštajn je suprotan primer od Nemačke, a najviša dozvoljena brzina u ovoj zemlji je samo 80 km/h. Sa druge stranem zbog vremenskih uslova, čestih padavina, snega i leda, u Norveškoj je maksimalna dozvoljena brzina samo 100 km/h za putnička vozila.

Bilo kako bilo, prihvatanjem nove maksimalne brzine na autoputu od 130 km/h, Srbija će ubrzavati tranzit i priključuje se većini evropskih zemalja sa identičnim ograničenjem.

Pomalo paradoksalno je što se ovaj potez „reklamira“ kao usklađivanje sa EU standardima, dok je najnovija egzibicija sa tehničkim pregledima u potpunoj suprotnosti sa pravilima koja vladaju u Evropi.

AutoRepublika

(4936)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Logična odluka, krajnje je vreme bilo…

Zvezdan Božinović

Da dodamo još Švajcarsku sa ograničenjem od 120 km/h

Fedja

A mi smo, razume se, ko Switzerland.

Igor

130 u CG na ono malo auto puta!

Mirsad

treba dić još maksimalnu brzinu malo je 130km/h

Renault Terminator

Austrija 130km/h.Na nekim dijelovima je ogranicenje i 140km/h ali je ograniceno vrememnski kada se na toj deonici moze voziti 140km/h.

Dragan

Austri 140km/h

Renault Terminator

Ogranicenje je Dragane 130km/h.Na pojedinim deonicama je 140km/h i to je tacno znakom odredjeno od koje do koje tacke.
Svaki dan vozim austrijskim autoputevima…

Dragan

Austri 140km/h Na Auto Putevima

Don

Ode Djole ….😭😭😭😭😭