1. Home
  2. Video
  3. Najbolja reklama je ona zabranjena – BMW xDrive (Video)
Najbolja reklama je ona zabranjena – BMW xDrive (Video)
2

Najbolja reklama je ona zabranjena – BMW xDrive (Video)

17.19K
2
Podelite sa prijateljima:

Televizijska reklama koja promoviše xDrive sistem pogona na sve točkove, a koji koriste brojni BMW modeli, predmet je zabrane od strane britanskog Organa za nadzor promotivnih materijala (reklama), (Advertising Standards Authority – ASA).  Nadzorni organ je zabranio za prikazivanje na televiziji iz razloga što predstavlja “promociju brze, opasne i neodgovorne vožnje”.

Jednominutni spot prikazuje brojne BMW modele, opremljene xDrive sistemom, kako se kreću van terena, po snegu i blatu, kao i modele koji se voze na drumu tokom raznovrsnih padavina.

Upotrebljena muzička podloga za spot je ritmična rok himna, Blurova Song 2. Iako, ASA priznaje da su “neke scene snimljene u vandrumskim uslovima”, iznela je stav da se “taj ambijent ne razlikuje drastično od onog sa kojim se vozači svakodnevno sreću.”

U daljem tekstu obrazloženja, ASA navodi: demonstracija sposobnosti xDrive Sistema promoviše “brzu, opasnu i neodgovornu vožnju… koja je prikazana u afirmativnom kontekstu uzbuđenja koje takav vozački stil pruža”. Predstavnici regulatornog tela su, takođe naglasili i prikaz modela X5, koji “deluje kao da otklizava ili driftuje na stazi.”

BMW se nije složio sa viđenjem predstavnika ASA, odnosno njihovim viđenjem i tumačenjem “otklizavanja” koje je se odnosi na X5, već su naveli da je želja bila da se prikaže situacija u kojoj dolazi do “blagog gubitka trakcije”, kao i tehnološka superiornost xDrive sistema u takvoj situaciji. Proizvođač automobila je, takođe naveo da su automobili voženi na bezbedan i odgovoran način.

Što se tiče izbora Song 2 u izvođenju Blura, BMW je odgovorio da je procena kompanije bila da je ovo numera koja je prilagođena ukusu ciljane publike, i da je malo verovatno da su automobili voženi neprimereno visokom brzinom.

Uprkos svim ovim navodima iz bavarske marke, kao i činjenici da se uznemirenim ovom reklamom našao samo jedan (i brojkom: ”1”) gledalac od ukupno procenjenih 9,3 miliona onih koji su je videli, ASA je zaključila da promotivni spot nije u harmoniji sa tri odredbe kodeksa koji važi za reklamiranje.

Odredbe koje regulator smatra da su povređene, odnose se na: zabranu ohrabrivanja “opasne, takmičarske, neuviđajne i neodgovorne vožnje”; zabranu prikaza nesrazmerne snage, ubrzanja, ili vozne dinamike, izuzev u sklopu promocije visokog nivoa bezbednosti”.

Nama ostaje da se zapitamo samo, kako li bi prošli rijaliti programi koji se emituju na našim televizijskim stanicama sa nacionalnom frekvencijom, da su pod nadzorom britanskih regulatornih tela.

(17188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Goran

Britanci su definitivno poremećeni. Zaista ne vidim šta je problematično u oboj reklami.

Ranko

A kad Pakistanske bande za 18 meseci siluju 800 devojcica ispod 13 godina starosti za manje od godinu dana, u gradicu od 50.000 stanovnika, to se zataska, nema nijedne zatvorske kazne, i sve je to normalno. Degenericna nacija, nista drugo.