1. Home
  2. Vesti
  3. Audi očekuje zaradu od milijardu evra od automobilskog softvera
Audi očekuje zaradu od milijardu evra od automobilskog softvera
1

Audi očekuje zaradu od milijardu evra od automobilskog softvera

202
1
Podelite sa prijateljima:

Audi namerava da u okviru svojih softvera u automobila ponudi između ostalog i opciju internet kupovine, dok su putnici u vozilu. 

Pružajući ovakve i slične usluge, Audi očekuje da će 2025. godine moći da generiše najmanje milijardu evra profita samo preko softvera unutar vozila. „Značajno ubrzavamo razvoj strategije i biznis modela u ovom polju“, rekao je Aleksandar Sajc, šef finansijskog odeljenja Audija.

Digitalne usluge veoma su važne za kompaniju „četiri prstena“ jer istovremeno do 2025. godine planiraju da ulože rekordnih 40 milijardi evra u električne i samovozeće automobile. Audi pokušava da što pre ostavi iza sebe problematični dizelgejt i približi se Mercedesu i BMW-u.

Veće uštede

Audi će morati da uštedi više od 10 milijardi evra, kako bi prikupili sredstva za dalju elektrifikaciju. Izvršni direktkor ove kompanije, Rupert Štadler, potvrdio je da će biti još većih ušteda, pre svega jer Audi želi da postane broj jedan premijum proizvođač što se tiče električnih automobila.

Audi očekuje da će do 2025. godine hibridni i električni modeli činiti jednu trećinu prodatih automobila te kompanije, odnosno da će godišnje oko 800.000 kupaca odlučiti se za automobil koji koristi elektromotor. Prvi potpuno električni Audi, E-Tron, ulazi u serijsku proizvodnju za tri meseca, dok će se naredni električni model E-Tron Sportback naći na tržištu naredne godine. Audi planira da do 2025. godine izbaci 20 što hibridnih što potpuno električnih modela.

Ipak, dizelgejt neće biti lako prevazići, pogotovo s obzirom na to da je Audi juče obustavio proizvodnju modela A6 i A7 sa V6 dizel motorom, zbog novih sumnji da postoji lažljivi softver. Više o tome pročitajte ovde. 

 

 

(202)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Generalno, svi proizvođači iznalaze načine da uvećaju prihode korišćenjem alternativnih poslovnih modela. Biće interesantno videti reakcije kupaca. Sve ide ka tome da nas 1 kilometar vožnje (tuđim ili „svojim“) automobilom, u narednih 10 godina košta dva puta više nego sada, mereno današnjim novčanim jedinicama. Zamislite da se ovog poslovnog modela dosete i proizvođači mašina za veš i slično…. koje su, uzgred budi rečeno, pojeftinile višestruko u odnosu na pre desetak, petnaest godina. Što više tehnologija napreduje, sve su veće blagodeti proizvođača, a ne kupaca, što bi bilo nekako normalno…