1. Home
  2. Vesti
  3. VW će definitivno sahraniti dizel: Audi obustavio isporuke modela A6 i A7 koje pogoni V6 agregat
VW će definitivno sahraniti dizel: Audi obustavio isporuke modela A6 i A7 koje pogoni V6 agregat
5

VW će definitivno sahraniti dizel: Audi obustavio isporuke modela A6 i A7 koje pogoni V6 agregat

12.37K
5
Podelite sa prijateljima:

Audi je obustavio isporuke pojedinih verzija popularnog sedana i kupea, nakon što je obavestio nemačke regulatorne organe o neispravnosti sistema za prečišćavanje izduvnih gasova, produbljujući na taj način dizelgejt bruku.

Sprovođenjem internih pregleda, utvrđene su anomalije u funkcionisanju softvera koji upravlja radom motora. Pogođeni su modeli A6 i A7 koji u svom pogonskom sklopu inkorporiraju V6 dizel motore. Ovakve vesti su stigle juče, direktno iz marke Audi. Obelodanjeni nalazi internih kontrola, uslovili su momentalnu obustavu isporuka, sve dok nemački i istražni organi Luksemburga ne sprovedu dodatne procedure. Luksemburša tela su uključena u slučaj, iz razloga što je na toj teritoriji izvršena sertifikacija predmetnih luksuznih modela.

Otkriveni problem se odnosi na nove dizel agregate koji bi trebali da ispunjavaju najsvežije Euro 6 standarde, i nema nikakve veze sa dizelgejt skandalom pogođenim vozilima. Otkriće otvara brojna pitanja u vezi reakcija proizvođača u pogledu emisionih nepravilnosti. Veruje se da će pritisak biti dodatno pojačan na Ruperta Štadlere, šefa marke, koji je ionako već česta meta kritika nakon skandala. Audi, u čijem kapitalu VW grupa poseduje 99,6% učešća, održava skupštinu akcionara u sredu.

Najnoviji problem pogađa 60.000 vozila na svetskom nivou, od čega je 33.000 registrovano u Nemačkoj, prema podacima nemačkog ministratsva saobraćaja. Audi navodi da američki kupci nisu mogli da dođu u posed pogođenih modela. Osnovna cena modela A6 iznosi 58.050 evra, dok A7 startuje od 66.300 evropskih novčanica. Podaci o cenama se odnose na matično tržište.

Vrednost akcija Volkswagena je pala za 3,04 evra, odnosno 1,7% na frankfurtskoj berzi. Najveći deo profita VW grupe, generisan je upravo od strane marke Audi.

SCR tehnologija

Dok nemačka regulatorna tela nastavljaju sa pretresom dizel portfolija sa oznakama neke od marki u sastavu VW grupe, Audi je u februaru objavio da povlači na korektivnu intervenciju perjanicu A8, pogonjenu V8 dizel motorom, zapremine 4,2 litre. Proizvođač je naveo u martu, da će biti dodatnih opoziva, kako se bude proširivao obim testiranja agregata i transmisija.

Šef VW grupe Herbert Dis se obavezao na intenziviranje aktivnosti usmerenih ka usaglašenju procedura sa propisima, u jeku borbe giganta sa posledicama dizelgejt skandala. VW je ponovo uspeo da uspostavi visoke nivoe ostvarenih profitnih stopa, a isporuke vozila dostižu nove rekordne brojke. Ipak, hiljade tužbi besnih kupaca i investitora, nastavljaju da pristižu u centralu konglomerata, a tako će se nastaviti i narednih godina, svi su izgledi. Do ovog trenutka, VW je isplatila sumu koja prevazilazi 25 milijardi evra na ime odšteta, kazni, penala.

Audi A6 sadrži softver koji veštačkim putem smanjuje ubrizgavanje AdBlue tečnosti, čija je funkcija neutralisanje štetnih isparenja, kako bi potrošnja ove hemikalije bila što manja, navodi magazin Der Spiegel, a koji je prvi izvestio o novootkrivenom problemu.

Audi nije obrazlagao prirodu otkrivenih nepravilnosti, ali je naveo da će modifikovati softver, u skladu sa dogovorom sa regulatornim telima.

Izvor: Bloomberg

(12368)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

VW „ekološki aktivisti“ …

Dejan

A juče BMW opozvao još 300.000 vozila zbog gašenja u sred vožnje!
A to niste objavili?
A to što Audi zagađuje, to je bitno.
Smarate više sa tim Audijem i dizelgejtom.
Postali ste smešni

Mario

Sramota, ‘wc’ grupacija!