1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Saveti za vožnju motocikla po kiši
Saveti za vožnju motocikla po kiši
0

Saveti za vožnju motocikla po kiši

2.08K
0
Podelite sa prijateljima:

Mnogi motociklisti vole vožnju po kiši. S druge strane, ima onih koji je ne podnose. Ipak, vožnja na dva točka po mokrom asfaltu može biti interesantan izazov ali i neprijatno iskustvo.

Oni koji vole vožnju po kiši na prvo mesto stavljaju smirenost i uglađenost, što su stvari koje treba praktikovati bez obzira na vrstu vožnje. Tu su i vozači koji nemaju previše iskustva kada je o vožnji po kiši reč, pa evo nekoliko saveta vezanih pre svega za tehniku vožnje.

  1. Ne verujte baricama

Te male vodene površine, koje donose „dečiju radost“ kada se voda rasprsne točkovima, mogu da kriju duboke rupe, kao i klizavo, muljevito dno. Ukoliko ne možete da izbegnete prelazak preko barice, stabilizujte gas, držite motocikl uspravno i ne dirajte kočnice.

  1. Izbegavajte uglačane površine

Površine koje su klizave po suvom, postaju opasno klizave kada pada kiša. Izbegavajte linije koje razdvajaju vozne trake, poklopce šahtova, metalne ploče, pa čak i one vijugave pukotine ispunjene katranom. Ukoliko se nađete uhvaćeni u neku od ovih „zamki“, izbegavajte naglo kočenje ili ubrzanje, pokušajte da samo pređete preko njih bez naglih pokreta.

  1. Sačuvajte smirenost

Budite opušteni, nemojte praviti nagle pokrete. Iznenadna, gruba ubrzavanja i kočenja, ili nagli pokreti na kormanu, mogu lako da upropaste željeno prijanjanje. Sve komande radite uglađeno i nežno. Ukoliko morate snažno da kočite, učinite to progresivno: najpre polako privlačeći ručicu, da bi se težište prebacilo na prednji točak i sabilo ogibljenje, a zatim postepeno pojačavajući silu do željenog usporenja.

  1. Radite stvari jednu po jednu

U normalnim uslovima, motociklisti često kombinuju nekoliko poteza u isti mah, poput ubrzavanja, promene stepena prenosa ili kočenja u krivinama. Kada pada kiša, fokus je na razdvajanju ovih poteza – primera radi, završite kočenje pre ulaska u krivinu. To će redukovati zahteve za prijanjanjem pneumatika.

  1. Opustite se

Čvrsto držanje kormana donosi tri loše stvari: a) brže se umarate, b) pojačavate efekte svih pokreta koje činite i c) ne dozvoljavate ogibljenju da funkcioniše kako bi trebalo. Zapamtite da je vaš motocikl dizajniran tako da se nosi sa malim izbočinama i neravninama, tako da, dozvolite mu da radi svoj posao.

  1. „Duga“ vam nije prijatelj

Te magične, raznobojne trake, klizave su poput ulja na putu. Ne ciljajte na njih. One imaju tendenciju da bivaju gore na raskrsnicama, gde se vozila zaustavljaju i bace po koju kap ulja, tako da morate biti dodatno oprezni kada prelazite raskrsnice.

  1. Dajte sebi vremena i prostora

Opustite se. Smanjite brzinu, ostavite više prostora između vas i vozila ispred. Kočiona distanca je mnogo duža kada pada kiša, a uz to, ne možete računati na snažno prijanjanje onda kada vam je potrebno. Pored toga, potrebno vam je vreme da skenirate put ispred sebe i odaberete putanju, da biste izbegli sve „čudesne“ stvari koje smo prethodno spomenuli.

  1. Pronađite suvu liniju

Kada ste u mogućnosti, pokušajte da vozite tragovima koje ostavlja vozilo ispred vas. Točkovi automobila će razbiti vodenu površinu na putu nakratko. Kada god možete, vozite na suvim površinama.

  1. Oprema za suvo nije dovoljna

Oprema za vožnju po kiši je sjajna, ali je ona vidljiva još bolja. Zapamtite da vas po kiši vozači automobila slabije uočavaju, zato, ukoliko vam je oprema crna, uložite u neke fluorescentne detalje.

  1. Narandžasta je prava stvar

Zapravo, narandžasta i žuta. Koristite štitnike za lice u jednoj od ovih boja, da biste pojačali kontrast pri lošoj vidljivosti. Vizir koji se ne zamagljuje ili Pinlock, odlične su stvri. Neki motocikisti koriste vosak kojim ispoliraju motocikl, tako da se kapljice vode momentalno uklanjaju.

  1. Razmotrite nošenje zaštitnih naočara

Neki motociklisti su pronašli rešenje tako što su se prebacili na dual-sport kacige i zaštitne naočare.

  1. Budite spretni s rukavicama.

Nekoliko ključnih saveta: ukoliko su vam rukavice vlažne, ne skidajte ih sem ukoliko baš morate. Vlažne rukavice postaju veoma brzo hladne kada se skinu. Takođe, imajte peškir da osušite ruke u slučaju da se smokre, jer vlažne ruke ne ulaze lako u rukavice.

  1. Ustanite ponekad

Kada pada jaka kiša, voda će se često nakupiti u krilu. Ukoliko se predugo tu bude nalazila, može probiti rajferšlus, što nije prijatno iskustvo. Nije loša ideja ustati ponekad, da voda može da se slije.

  1. Gore-Tex čarape-najbolja stvar ikada

Ukoliko vam je ovaj deo opreme preskup, pokušajte sa tradicionalnim vunenim (savet – merino). Čak ukoliko vam stopala postanu mokra, vunene čarape će ih zadržati toplim. To važi i za osnovne slojeve. Kompresioni slojevi pomažu još više, a grejana oprema je sam vrh.

  1. Osigurajte od vode sve do čega vam je stalo

Iznad svega, ne zaboravite zabavu dok se igrate po kiši.

AutoRepublika

 

(2083)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments