1. Home
  2. Vesti
  3. Rolls-Royce Cullinan – prva fotografija dva dana pre premijere (update: nove fotografije)
Rolls-Royce Cullinan – prva fotografija dva dana pre premijere (update: nove fotografije)
3

Rolls-Royce Cullinan – prva fotografija dva dana pre premijere (update: nove fotografije)

1.89K
3
Podelite sa prijateljima:

Na naslovnoj fotografiji vidite prvi prikaz modela namenjenog patogeno bogatoj klijenteli – Rolls-Royce Cullinan, koji će svetsku premijeru doživeti za dva dana, odnosno 10. maja. Iako se radi o SUV modelu, proizvođač ga iz nekog razloga naziva modelom sa povišenom pozicijom sedenja (High Sided Vehicle – HSV), verovatno kako bi ga što više distancirao od mnogobrojnih modela iz SUV segmenta.

Međutim, teško je verovati da bi iko razuman mogao da posumnja u to da je Cullinan klasa za sebe. Naziv je dobio po najvećem ikada iskopanom dijamantu do danas – Cullinanu. Pronađen je 1905. godine u Južnoj Africi, a poseduje 3.106 karata.

Vizuelno gledano, Cullinan nastavlja sa prepoznatljivim dizajnerskim stilom koji neguje Rolls-Royce u poslednjih petnaestak godina. U pitanju su oštre linije u kombinaciji sa „kockastom“ šasijom, što sve zajedno upućuje na izgled prvih SUV modela.

Inače, Cullinan leži na aluminijumskoj arhitekturi razvijenoj unutar Rolls-Royce marke, što će reći da BMW grupa ne sledi recept iz Volfsburga, prema kome na istoj platformi počivaju modeli sa drastičnim razlikama u ceni. Očekuje se primena benzinskog V12 agregata, zapremine 6,6 litara koji bi trebao da isporučuje više od 600 konjskih snaga.

Odgovorni u britanskoj marki očekuju godišnju proizvodnju od oko 2.000 primeraka, čime bi celokupna Rolls-Royce gama dostigla cifru od 6.000 proizvedenih jedinica na godišnjem nivou. Za proizvodnju Cullinana određena je Gudvud fabrika, locirana u Engleskoj, odnosno Zapadnom Saseksu.

Kao glavnog i za sada jedinog rivala, Rolls-Royce navodi Bentley Bentaygu. No treba uzeti u obzir i da su Mercedes i BMW najavili nove, još veće SUV modele koji će biti blizu prestiža kakav nude Cullinan i Bentayga, te je za očekivati i da se u ovom segmentu borba zaoštri.

Sačekajmo još nešto manje od 48 sati, kako bi saznali sve detalje.

(1891)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Nikada jedan SUV neće biti elegantan kao limuzina.

miki

Ovo je najelegantniji kamion, izgleda kao americka krstarica samo fale hromirani auspusi. Gazde ce biti debele starkelje kao i u kamiona, ili pak fudbaleri obrazovani kao kamiondžije. Bio sam u Ghost Rolleru, gledao ih, koza, drvo, sve sve ali Bentley je lep sto se za RR ne moze reći!