1. Home
  2. Vesti
  3. Kamaz na listi najvećih kompanija na svetu mereno visinom ulaganja u istraživanje i razvoj
Kamaz na listi najvećih kompanija na svetu mereno visinom ulaganja u istraživanje i razvoj
0

Kamaz na listi najvećih kompanija na svetu mereno visinom ulaganja u istraživanje i razvoj

2.61K
0
Podelite sa prijateljima:

Kamaz je listiran među 2.500 kompanija, iz celog sveta, koje su najviše novca izdvojile za oblast istraživanja i razvoja. Publikaciju je sačinila Evropska komisija – Zajednički istraživački centar (European Commission Joint Research Centre – JRC).

Kamaz je zauzeo 2.260-to mesto, sa ukupnim obimom investicija u istraživanje i razvoj, u iznosu od 28,3 miliona evra, tokom 2017. godine. U poređenju sa prethodnom godinom, ova kategorija rashoda je u ruskoj kompaniji porasla za 2,2%. Verujemo da je značajan deo ovog iznosa, Kamaz investirao u razvoj ovog vozila:

Izdanje publikacije za 2017. godinu, daje uvid u listu 2.500 kompanija, čije je sedište u 43 različite zemlje. Da bi se neka kompanija našla na listi, visina rashoda za istraživanje i razvoj je morala da prevaziđe iznos od 24 miliona evra. Ukupan iznos koje su sve listirane kompanije izdvojile za ove namene, iznosi oko 741,6 milijardi evra, odnosno oko 90% ukupnih svetskih investicija za istraživanje i razvoj.

Na listi se nalazi 567 kompanija sa sedištem u Evropskoj uniji (26%), 822 kompanije čija je baza u SAD (39%), 365 entiteta ima centralu u Japanu (14%), dok je 376 kompanija iz Kine na listi (8%). Preostalih 13% kompanija je razasuto svuda po svetu.

Na globalnom nivou, izdaci za istraživanje i razvoj su porasli za 5,8%, što predstavlja stalni rast u poslednjih šest godina. Kompanije sa sedištem u Evropskoj uniji, zabeležile su za 7% veći rast u odnosu na svetski prosek, što je uporedivo sa podatkom vezanim za SAD (7,2%). Japan je suprotan primer, jer su troškovi istraživanja i razvoja niži za 3% u odnosu na ostatak sveta.

Kina predstavlja apsolutni hit, i ako je verovati ovom pokazatelju, budući svetski ekonomski lider, jer su troškovi istraživanja i razvoja za čak 18,8% viši nego prosek za ostatak sveta.

Nama, automobilskim entuzijastima je posebno interesantno to što je automobilska industrija među tri najveća privredna sektora, mereno obimom ulaganja u istraživanje i razvoj. Ukupno 75% predmetnih ulaganja na svetskom nivou se odnosi na IT, zdravstveni i naravno automobilski (uključujući aeronautički) sektor.

Još da napomenemo da se na listi nalazi 105 kompanija iz Tajvana, 70 iz Koreje, 52 iz Švajcarske, 25 iz Indije.

(2610)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments