1. Home
  2. Vesti
  3. Teslin konkurent već ima 800 narudžbi?
Teslin konkurent već ima 800 narudžbi?
0

Teslin konkurent već ima 800 narudžbi?

421
0
Podelite sa prijateljima:

Nikola Motor Company je često u medijima ovih dana. Samo nekoliko dana nakon što se u javnosti pojavila vest da Nikola tuži Teslu zbog kopiranja dizajna, kompanija iz američke savezne države Jute je najavila da je postigla dogovor o isporuci oko 800 kamiona čuvenom proizvođaču piva Anheuser Buschu. Ova vest je stigla kao veliko iznenađenje, ne samo zbog nečuvene cifre već i zbog podatka da je pivara takođe naručila i 40 Teslinih kamiona, pa nema sumnje da će dve kompanije voditi veliki rat na tržištu ko će da modernizuje kamionsku industriju u SAD.

Za razliku od Tesle Semi, koju pokreće električni motor koji energiju dobija iz baterijskih jedinica, Nikolin kamion će pokretati isključivo vodonik. Iako je broj takvih pumpi limitiran u SAD, Nikola očekuje da će on biti značajno povećan do 2020. godine, kada bi trebala biti isporučena i prva serija kamiona. Zavisno od verzije oni će biti u stanju da pređu između 800 i 1.920 km sa jednim 20-minutnim punjenjem. Kompanija Nikola predviđa da bi širom SAD do 2028. godine moglo biti preko 700 pumpi za vodonik. Kompanija je već predstavila koncept dok bi serijski model trebao debitovati do kraja godine, kada će ujedno započeti i testiranja za Anheuser Busch.

Nikolu pokreću električni motori na svakom točku, a poveće baterije kapaciteta 320 kWh se pune korišćenjem vodonika kao pogonskog goriva. Prvi čovek kompanije Trevor Milton je ranije izjavio da će kamion njegove kompanije biti tiši, udobniji i dva puta ekonomičniji u poređenju sa tradicionalnim kamionima sa dizel motorima. Pored Anheuser Buscha, veliko interesovanje za Nikoline kamione su pokazale još nekoliko velikih transportnih kompanija, kao što su Ryder i US Xpress.

(421)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments