1. Home
  2. Zelene strane
  3. Britanci najavljuju kraj SUS agregata, opstaće samo uz elektromotor
Britanci najavljuju kraj SUS agregata, opstaće samo uz elektromotor
0

Britanci najavljuju kraj SUS agregata, opstaće samo uz elektromotor

177
0
Podelite sa prijateljima:

Vlada Velike Britanije namerava da do 2040. godine u potpunosti zabrani upotrebu automobila koje pokreću samo SUS motori. Hibridi će opstati, uz jedan uslov. 

A taj uslov glasi: svi novi automobili od 2040. godine moraju biti sposobni da pređu najmanje 80 kilometara na električnu energiju. Ukoliko taj uslov ne bude ispunjen, ni takvi hibridi neće moći da se prodaju na Ostrvu.

Trenutno hibridi u različitim oblicima obično su u stanju da pređu oko 50 kilometara koristeći isključivo električnu energiju, no do sprovođenja u delo plana britanskih vlasti ima još 22 godine, te je realno očekivati da su ove brojke lako dostupne.

Hibridna, električna kao i ona koja koriste gorivne ćelije smatraju se za vozila sa alternativnim pogonom. Ovakvi modeli činili su prethodnog meseca svega 5,6% ukupno prodatih automobila u Velikoj Britaniji.

Jedan od čelnika britanskog Udruženja proizvođača automobila, rekao je medijima da svi proizvođači podržavaju inicijativu njihove vlade, ali da panične najave zabrane i nerealna očekivanja mogu imati potpuno drugačiji efekat od željenog. Prema njegovim rečima, automobilska industrija ulaže milijarde dolara u razvijanje novih tehnologija, ali dok te tehnologije ne postanu jeftinije, moraju i dalje prodavati modele sa SUS motorima kako bi mogli da prežive.

Borba protiv zagađenosti

Britanci u prvi plan ističu da je razlog zabrane vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem pre svega zdravstvene i ekološke prirode. Naime, prema računicama vlade Velike Britanije, loš kvalitet vazduha mnogo utiče na javno zdravlje, što državu godišnje košta 2,7 milijardi funti. 

Stoga je vlada sa Ostrva formirala fond za borbu protiv zagađenosti vazduha. Lokalne vlasti imaće pristup fondu od 3 milijarde funti za inicijative za prečišćavanje vazduha, potom 1,2 milijarde funti biće uložene u dodatni razvoj biciklističke i pešačke infrastrukture širom zemlje, 255 miliona funti Britanci će investirati u sanaciju javnih puteva, dok će 100 miliona funti biti uloženo u razvoj infrastrukture odnosno brzih punjača za električne automobile.

Na pitanje da li će Velika Britanija biti spremna za veliki broj električnih automobila, vlada odgovara potvrdno. Jedan od portparola premijera rekao je da je pre pet godina u toj zemlji bilo svega 3.000 javnih punjača, a da ih danas ima više od 13.000, te da će se taj trend nastaviti.

Velika Britanija nije jedina zemlja Evrope koja planira zabranu automobila sa SUS motorima. Nemački savezni sud dozvolio je lokalnim vlastima da po potrebni zabrane upotrebu ovakvih modela u urbanim sredinama, dok je francuski predsednik Makron nedavno najavio da će i Francuska krenuti stopama Velike Britanije.

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments