1. Home
  2. Vesti
  3. Opel Mokka X stiže 2019. godine a Opel Corsa neposredno pre toga
Opel Mokka X stiže 2019. godine a Opel Corsa neposredno pre toga
1

Opel Mokka X stiže 2019. godine a Opel Corsa neposredno pre toga

952
1
Podelite sa prijateljima:

Opel je na pragu velikih promena unutar game, nakon što je marka dospela pod kontrolu PSA grupe. Nova Corsa će biti predstavljena u narednih 18 meseci. Neposredno nakon nje, na tržište stiže još jedan ključan model za kompaniju: druga generacija krosovera Mokka X.

U prodaji se očekuje tokom 2020. godine. Nova Mokka će se prebaciti na PSA platformu, koju koriste rođaci iz grupe, novi modeli Peugeot 208 i DS 3 Crossback, kao i pomenuta generacija Corse. Nakon preuzimanja Opela od strane francuske grupacije, nastavak tržišnog života Mokke je doveden u pitanje, posebno imajući u vidu lansiranje drugog subkompaktnog krosovera, modela Crossland X. On već koristi arhitekturu PSA grupe, a kao rezultat ranije postignutih dogovora. Šef Opela Mihael Lošeler je svojevremeno čak rekao da je razvoj naredne generacije Mokka X krosovera, zamrznut, ali se ispostavlja da je to bio samo privremeni zastoj. 

“Naslednik Mokke je trebao da bude krosover postavljen na GM arhitekturu, koju karakteriše velika masa, a koja pride ne nudi mogućnost elektrifikacije,” rekao je Lošeler. “Stoga sam insistirao da se takav projekat obustavi. Platforma je preteška, energetska efikasnost ne bi bila zadovoljavajuća, a ne bismo mogli ni da je podvrgnemo elektrifikaciji.”

“Dakle, došlo je do promena u planovima za naš portfolio nakon preuzimanja Opela. Mokka X je dobar primer za promene, posebno mislim na arhitekturu budućeg modela. Nismo ukinuli ponudu Mokke, ali smo je preusmerili na strateška rešenja nove grupacije kojoj od prošle godine pripadamo i mi.”

“Neću reći na koju platformu selimo Mokku, ali je to svakako nova platforma za ovo vozilo. Sveukupno gledano, broj platformi koje koristimo ćemo svesti sa devet na svega dve. Prema tome, biće primenjena CMP ili EMP2 platforma (koja je veća od prvonavedene).”

Logično bi bilo da Mokka počiva na manjoj od dve raspoložive platforme. Očekuje se da Mokka neznatno dobije na gabaritima i da sledstveno ponudi viši nivo komfora u putničkoj kabini, u svojoj drugoj generaciji. Dakle, Mokka bi trebalo da bude pozicionirana negde u sredini, između modela Crossland X i većeg Grandland X.

Očekujemo dodatnih 3 centimetra u dužinu, odnosno ukupno oko 4,3 metra. Važniji je podatak u prirastu od 6 centimetara u pogledu razmaka između dve osovine. Jasno, na radost putnika sa zadnje klupe.

Ovakvi gabariti Mokke će omogućiti proizvođaču da ga reklamira i prodaje u segmentu iznad modela Crossland X, a kao konkurentski model najavljenoj serijskoj verziji modela Škoda Vision X concept, na primer.

Na osnovu špijunskih fotografija prototip verzije, razvila se pretpostavka da će novitet biti opremljen pogonom na sve točkove, ali sa druge strane, CMP platforma, koja bi trebalo da bude implementirana ne omogućava ovu opciju. U slučaju da integralni pogon ne bude dostupan, Grip Control tehnologija, koja poboljšava trakciju na točkovima prednje osovine, svakako hoće, s obzirom na to da je koriste Peugeot 2008 i Citroen C3 Aircross.

Kupcima će biti ponuđena potpuno električni verzija, baš kao što važi i za Corsu sledeće generacije, za koju je početak proizvodnje u EV verziji, najavljen za kraj sledeće godine ili sam početak 2020.

U međuvremenu, Lošeler je otkrio da će prelazak Mk6 Corse na CMP platformu biti veoma ambiciozan zahvat, s obzirom na kratak period vremena za razvoj. Lošeler je razgovor zaključio sledećim rečima: “Uvek smo govorili da ćemo tragati da pronađemo mesto za ispoljavanje sinergetskih efekata. Corsa će biti četvrti model pre zaključenja celokupne transakcije kupoprodaje kapitala od strane PSA grupe.”

(952)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Interesanto je pogledati kolika kod Opela trenutno košta doplata za AT zavisno od toga da li je u pitanju PSA motor ili ne. Ako je PSA „engine“ ( Crossland ili Grandland ), doplata je „ogromna“ u odnosu na opel modele koji nisu motorizovani „preko“ PSA ( pri čemu je kod corse i astre moguće za veoma smešne pare dobiti još uvek i Easytronic uz atmo 1,4 od 90ks ili uz 1,0 turbo od 105 ks). Ako je PSA engine, doplata za AT (Aisin ) je oko 1.800 (što se može nazvati i uobičajenim), a ako nije, doplata za AT može… Pročitaj više »