1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Šef VW grupe: Bili smo nezgrapni, spori poput džinovskog tankera
Šef VW grupe: Bili smo nezgrapni, spori poput džinovskog tankera
0

Šef VW grupe: Bili smo nezgrapni, spori poput džinovskog tankera

441
0
Podelite sa prijateljima:

Novi šef Volkswagen grupe, Herbert Dis je izjavio da grupacija mora da se menja. Moramo da prestanemo da budemo glomazna i rigidna struktura nalik ogromnom tankeru i da postanemo moćna i brza jahta”.

Govoreći po prvi put javno, nakon svog imenovanja za prvog čoveka VW grupe, obratio se akcionarima na redovnoj godišnjoj skupštini. Dis je naglasio važnost promene korporativne kulture nakon dizelgejt skandala, a govorio je i o svojim planovima za budućnost. Pojašnjavajući svoju aluziju na “džinovski tanker”, rekao je: “Donošenje odluka je teklo previše sporo.”

Priznao je i značajnu neslavnu ulogu koju je Volkswagen odigrao u procesu masovnog pada tražnje za dizel vozilima. “Kao najveći evropski proizvođač, moramo da postavimo dizel tehnologiju na nove osnove. Delom je i naša odgovornost za činjenicu da je dizel došao na tako loš glas.”

Dis je dodao da smatra da su zabrane dizela, onakve kakve se razmatraju da budu uvedene u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Norveškoj, predstavljaju “najgore moguće rešenje”.

Aktuelni dizelgejt trenutak

Dis je rekao da Volkswagen grupa namerava da ove godine završi sve nužne modifikacije na, skandalom pogođenim vozilima. Do ovog trenutka, 69% od neophodnih anti-dizelgejt intervencija je kompletirano na globalnom nivou, dok ih je 76% obavljeno na Starom kontinentu.

Izjavio je da su za 30% sniženi nivoi štetnih emisija azotnih oksida na vozilima koja su prošla kroz korektivni zahvat, a da je 200.000 starih dizel vozila reciklirano, u skladu sa nacionalnim planom reciklaže.

 

 

Nastavljamo sa investicijama u razvoj tehnologije koja kao pogonsko gorivo koristi benzin, naftu i komprimovani prirodni gas (CNG),“ kazao je Dis. „Motori budućih generacija će emitovati za 6% manje CO2 i do 70% manje ostalih zagađivača (uključujući NOx), u odnosu na današnje agregate„.

Priznao je da je kriza izazvana skandalom bila “bolna senzacija”, i dodao je: “Moramo, i uradićemo sve što možemo kako bi bili sigurni da se nešto ovako, ne dogodi ponovo u našoj kompaniji.”

Dis je takođe dugo govorio o potrebi razvoja dobre korporativne kulture. “Održivi finansijski uspeh je jedino moguć ukoliko ste odnegovali zdravu atmosferu i odnose unutar kompanije. To je za mene prvi prioritet. Volkswagen grupa mora da postane iskrenija i poštenija. Moramo da postanemo ponosni korporativni igrači. Moramo da budemo takvi da možemo da poslužimo kao uzor zaposlenima u našoj grupi.”

Nova struktura za sve marke unutar Volkswagen grupe

Sa željom da se omogući efikasniji i brži proces donošenja odluka, Dis je naglasio važnost uspostavljanja nove strukture unutar grupe, koja bi uključivala sedam klastera koji bi pokrivali sve poslovne oblasti. Tih sedam klastera su:

– Velikoserijske marke: Volkswagen, Škoda, Seat, Volkswagen komercijalna vozila, Moia

– Luksuzne marke: Audi, Lamborghini, Ducati

– Super luksuzne marke: Porsche, Bentley, Bugatti

– Kamioni i autobusi: MAN, Scania

– Nabavka / komponente

– Volkswagen finansijske usluge

– Kina

Članovi odbora koji su odgovorni za pojedine marke, imaće i odgovornost prema celoj grupi, objasnio je Dis. Na primer, šef marke Porsche i član upravnog odbora Oliver Blume če biti odgovoran za proizvodnju grupe, a šef marke Audi i član upravnog odbora Rupert Štadler će preuzeti odgovornost i za prodaju na nivou cele grupe.

Nadolazeći izazovi

Restrukturiranje grupe mora da dobije na zamahu odmah,” kaže Dis. “Novi konkurenti ulaze na stabilno tržište.” Dodao je da “geopolitička nesigurnost i sve izraženiji trend protekcionizma pružaju dodatni razlog za zabrinutost.” U ovoj misli, Dis je nedvosmisleno aludirao na Bexit i politiku američkog predsednika Donalda Trampa.

Dis je takođe posvetio pažnju i pitanjima vezanim za novouvedeni WLTP protokol koji stupa na snagu 1. septembra. “Pripremili smo se blagovremeno i vrlo temeljno za najavljenu promenu,” izjavio je on. Međutim, imajući u vidu široku gamu moela koja je zahtevala tehničke intervencije, kao i neophodna prateća testiranja, a zatim i raspoloživost istih za sprovođenje tog testa, upozorio je da bi moglo doći do stvaranja privremenih uskih grla, iako je učinjeno sve moguće da se “potencijalne negativne implikacije minimiziraju.”

Električna budućnost

Po mišljenju Disa, strategija Volkswagen grupe je “najdalekometnija inicijativa u smeru elektrifikacije, trenutno u celokupnoj automobilskoj industriji”. Opisao je elektromotor kao “pogonsku jedinicu budućnosti” i ponovio da VW grupa namerava da prodaje tri miliona elektromobila do 2025. godine. Do tada ćemo u gami imati 18 novih EV, počev od modela Audi E-tron čija proizvodnja počinje u avgustu. Dis tvrdi da će E-tron, koji konkuriše modelu Jaguar I-Pace, postaviti nove standarde, a da će dolazeći Porsche Mission E i Volkswagen ID gama, učiniti to isto.

Govoreći u malo širem kontekstu o 2018. godini, naveo je da su prihodi VW grupe porasli za 5% u prvom kvartalu. Dis je prognozirao da će grupacija zabeležiti umereniji rast ove godine, u poređenju sa lanjskom, kada je prodato 10,7 miliona vozila. Stopa profita u intervalu između 6,5% i 7,5% je očekivana. “Očekujemo efekte od akcije lansiranja brojnih novih modela,“ rekao je Dis. „Ovo će biti prva cela godina za neke SUV modele koji se prodaju, a kojima ćemo dodati i novi Audi Q8, zatim kompaktni VW model za tržište Kine, Audi A6 i Volkswagen Touareg.”

Dis je zaključio razgovor sledećim rečima: “Očekujem da 2018. bude još jedna dobra godina za Volkswagen grupu. Napredovaćemo u svakom segmentu kako bi postali bolja kompanija. Moj cilj je transformacija grupacije.

(441)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments