1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Red Bull prelazi na Hondine motore
Red Bull prelazi na Hondine motore
0

Red Bull prelazi na Hondine motore

396
0
Podelite sa prijateljima:

Da li je najzad došao kraj saradnji Red Bulla i Renaulta? Ekipa iz Austrije započela je pregovore sa Hondom i imaju vremena do 15. maja da postignu dogovor.

Na Velikoj nagradi Azerbejdžana došlo je do sastanka između Helmuta Marka i Masašija Jamamotoa. Rezlutat ovog sastanka je da je sve izvesniji prekid saradnje Red Bulla i Renaulta i njihov prelazak na Hondine motore. Japanski proizvođač ima obećavajući start sezone u saradnji sa Toro Rossom. Gasli je uspeo da zabeleži 4. mesto na trci u Bahreinu, što je najbolji rezultat sa Hondinim motorom od kada su se vratili u Formulu 1 2015. godine.

Jamamoto je potvrđujući prvi zvanični sastanak između Red Bulla i Honde istakao „Pošto je ovo bio prvi sastanak, razmatrali smo uslove koje imaju obe strane, šta očekujemo jedni od drugih. Bilo je pozitivno. Verujemo da su obe strane zadovoljne. Između nas postoji dobar odnos. Ipak, ovo je prvi put da smo imali zvaničan sastanak. On predstavlja početnu tačku  za dalju potencionalnu buduću saradnju.“

Red Bull i Honda imaće svega oko dve nedelje da završe svoje pregovore, jer prema pravilima FIA-e, do 15. maja svi snabdevači motora moraju  navesti koji timovi će naredne sezone kupovati od njih motore. Jamamoto je takođe dodao da ovaj ugovor može biti potpisan samo na dve godine (do 2021. godine) za početak, kako bi se poklapao sa ugovorom koji već imaju sa Toro Rossom.

Red Bull i dalje koristi Renaultove motore i sa njima je osvojio četiri uzastopne titule od 2010. do 2013. godine, ali od kad je počela hibridna era, Renault ne može da parira snazi Mercedesa i Ferrarija. Od 2014. godine Red Bull je sa njima zabeležio 9 pobeda.

„U ovom trenutku (Renault motori) performanse su solidne, oni vredno rade i pokušavaju da predstave što više unapređenja“, rekao je Kristijan Horner i dodao: „ Ali prvi put u skoro 10 godina došli smo u situaciju da imamo izbor.“

Mi mislimo da je Honda uradila dobar posao do sada ove godine. Pratimo sa interesovanjem njihov razvoj i kakva unapređenja prave na potorima.“

Ovakav potez Red Bulla, bio je očekivan. Jasna je bila namera Helmuta Marka kada je dovodio Hondu u Toro Rosso. Već za vreme pred sezonskih testiranja videlo se da Honda odlično ravzija svoj motor sada kad nema svih ograničenja koja im je McLaren nametao. Sa četvrtim mestom Gaslija u Bahreinu napravljen je poslednji korak ka tome da dve strane počnu pregovore o saradnji. Ovim potezom, Red Bull faktički postaje fabrički tim Honde, tačno ono što je i McLaren želeo, ali isto tako svojim stavovima kočio. Honda će sigurno razviti taj motor do zadovoljavajućeg nivoa, a zna se da Red Bull uvek ima odličnu, ako ne i najbolju šasiju, tako da bi austrijski tim u narednim godinama mogao da još više ugrozi, ako ne i prestigne Ferrari i Mercedes.

Dušan Topić

(396)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments