1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Brembo najavljuje elektrifikovani kočioni sistem prenet iz F1
Brembo najavljuje elektrifikovani kočioni sistem prenet iz F1

Brembo najavljuje elektrifikovani kočioni sistem prenet iz F1

596
0
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikacija postaje polako pandemijska pojava današnje automobilske industrije. Međutim, jedan aspekt elektrifikacije ostao je sakriven od očiju javnosti, sve do sada. Jedan od sporednih izazova u procesu elektrifikacije proizvodnih gama, svakako se odnosi na kočione sisteme koji će biti u upotrebi u novim generacijama električnih i hibridnih vozila.

Izvršni direktor kompanije Brembo, Đovani Kanavoto, kao i njegov kolega iz kompanije, zadužen za region Severne Amerike, Danijel Sendberg, komentarisali su moguća rešenja za kočione sisteme elektrifikovanih vozila budućnosti.

Upitani da li ćemo uskoro biti u prilici da svedočimo primeni elektrifikovanih kočionih sistema, Kanavoto je otkrio da je predmetna tehnologija upravo u procesu razvoja, i da će uskoro biti moguća njena komercijalizacija. “Elektrifikovanje kočionih sistema će postati snažan trend u narednoj deceniji,” izjavio je on. “Kočenje putem žice (Brake-by-Wire) nama kao proizvođaču komponenti i proizvođačima automobila, omogućava fleksibilnost u procesu finog podešavanja. Koristili smo ih u Formuli 1, godinama unazad. Budući automobili će moći da budu podešeni na način da vozač dobije različite povratne informacije sa pedale kočnice. Ona će moći biti mekša ili tvrđa, dužeg ili kraćeg hoda, i slično. Nešto poput onoga što nam već sada pružaju različiti režimi vožnje, u pogledu finih podešavanja oslanjanja ili direktnosti upravljanja.”

Još je jedan razlog zašto će električne kočnice biti važan deo budućnosti. Naime, proizvođači žele da elektrifikuju ne samo pogonske sklopove, već i svaki pojedinačni sistem kao integralni deo pogonskog sklopa “Većina proizvođača izražava aspiracije da elektrifikuje celokupno vozilo, čak i nezavisno od pogonskog sklopa. Kočenje putem žice ne zavisi od elektromotora, nije potreban čak ni sistem blagog hibrida (48V),” potvrdio je Kanavoto.

Ali, kada ćemo biti u prilici da vidimo serijske automobile sa električnim kočnicama? Biće to spor proces, “nalik onome kada smo sa doboša prelazili na diskove.” Naravno, još je puno rada potrebno, posebno vezanog za razvoj kontrolnog softvera, posebno znajući da “električni sistemi mogu da rade ili ne rade, nema trećeg, odnosno nema delimičnog vršenja funkcije kao kod hidrauličnih kočnica.” Ali, električni kočioni sistemi imaju očigledne prednosti. Električni signal je znatno brži od hidrauličnog, a pritom se njime i mnogo lakše upravlja. Pored toga, elektrifikovani pojedinačni sistemi na automobilu će znatno pojednostaviti arhitekturu vozila.”

Dani hidrauličnih kočionih sistema su odbrojani.

(596)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments