1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Kako je nastao McLaren amblem?
Zanimljivost dana: Kako je nastao McLaren amblem?
0

Zanimljivost dana: Kako je nastao McLaren amblem?

230
0
Podelite sa prijateljima:

Amblemi automobilskih marki mogu biti posve različiti. Od potpuno svakidašnjeg “plavog ovala” koji reprezentuje Ford, pa sve do fascinantnog “plavog propelera” koji nam nedvosmisleno govori da gledamo u BMW simbol. Pojedini proizvođači jednostavno odštampaju naziv kompanije, dok drugi iskoriste neki motiv iz crtanih filmova, baš kako je to uradio proizvođač sa modelom Dodge Challenger SRT Demon.

Svaki od njih ima svoju istoriju i neku svoju priču. McLaren, britanski proizvođač sa legendarnim nasleđem u trkačkom sportu i nedavnom uplivu u konstruisanje serijskih automobila, poseduje čist i jednostavan dizajn amblema kompanije. Ispisan je naziv firme, ali je iznad poslednjeg slova u nazivu, slova “n”, prikazan luk. Adekvatnija reč na našem jeziku ne postoji, ali bi ovaj luk trebao da simbolizuje zvuk koji nastaje naglim i brzim kretanjem predmeta kroz vazduh. Možda nešto kao “šuuuš”.

Šta bi taj luk trebao da predstavlja za McLaren?

Dva su odgovora na ovo pitanje. Jedan zvanični i drugi, koji poseduje elemente zavere.

Mali luk je nastao u doba partnerstva kompanije sa poznatom markom iz duvanske industrije – Marlboro. Crveni ševron je krasio amblem proizvođača cigareta, a McLaren ga je jednostavno usvojio. Tokom vremena je amblem evoluirao, zauzimajući minimalnu količinu prostora na uglu naziva McLaren. Onda kada je McLaren počeo proizvodnju automobila, legalnih za drumsku upotrebu, mali ševron se pretvorio u mali luk kakvim ga znamo danas.

Ako pitate kompaniju McLaren, šta znači taj luk, odgovoriće vam da predstavlja zvuk koji nastaje prilikom ubrzavanja automobila, a koji dolazi sa repa vozila. U vazdušnim tunelima, kada tokom testiranja, dim obavije automobil, takođe je moguće čuti taj karakterističan zvuk. Zvuk o kome pričamo  veoma pristaje imidžu proizvođača, odnosno poseduje tehničku notu.

Druga teorija o nastanku McLarenovog amblema vuče korene iz samih početaka kompanije i vodi do njenog osnivača Brusa Meklarena.

Brus je bio inspirisan Novim Zelandom, a koristio je logo koji predstavlja kivi pticu na svim svojim automobilima, uključujući i one takmičarske iz serije Formula 1. Naposletku, jednostavna crna silueta kivi ptice se transformisala u nešto što se može nazvati brzom kivi pticom, a što je veoma nalik današnjem “šuuuš luku”.

Pogledajte celu priču u video klipu koji je pripremio Carfection.

(230)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments