1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche bi mogao da kreira serijski bokser motor koji se vrti na 9.500/min
Porsche bi mogao da kreira serijski bokser motor koji se vrti na 9.500/min
0

Porsche bi mogao da kreira serijski bokser motor koji se vrti na 9.500/min

305
0
Podelite sa prijateljima:

Ko je brinuo da bi svet mogao da ostane bez magičnog zvuka Porscheovog atmosferskog boksera, može da se opusti.

Šestocilindarska jedinica u 911 GT3 RS će ostati sa nama, sugerisao je Tomas Mader, projekt menažder u GT Road Car Engines sektoru. On je potvrdio da je budućnost atmosferskih motora osigurana.

On je nastavio, rekavši da postoji prostor za dalji napredak u smislu smanjenja potrošnje goriva. Na pitanje da li će novi 4,0-litarski motor biti i poslednji svoje vrste, on je odgovorio da ne veruje. Treba imati na umu da se očekuje da se atmosferac nađe u tri dodatna modela – 718 Boxster Spyderu, Caymanu GT4 i Caymanu GT4 Clubsport sa trkačkim specifikacijama.

Tu se zanimljivosti u vezi sa intervjuom nisu završile, jer je Mader spomenuo i unapređenja koja bi mogla biti izvedena u drugim oblastima, ne samo što se efikasnosti tiče. On je priznao da je tehnički moguće povećati radnu zapreminu motora iznad aktuelna 4,0 litra, mada je naglasio da ne znači da će se to i desiti.

Ono od čega će sada svima da potekne „voda na usta“ je – crvena linija. Postojeći šestocilindarski bokser, koji se nalazi u 911 GT3 RS, može da „zavrišti“ na do 9.000, ali bi to moglo u budućnosti da se promeni po Maderu, koji je rekao da bi „lestvica“  mogla biti postavljena još više. On je istakao da je motor u serijskom modelu gotovo isti kao onaj i u 911 RSR sa središnje pozicioniranim agregatom, 911 GT3 Cupu i 911 GT3 RS trkačima. U RSR-u, obrtaji idu do 9.500 o/min.

Ipak, realno, ne treba gajiti prevelike nade, uzimajući u obzir da je čovek zadužen za motore i GT serijske modele, rekao da mada je to tehnički moguće, zahtevalo bi značajne promene na 911 GT3 RS. Takođe se u pitanje dovodi i trajnost, jer jedno je razviti motor za trkački automobil a sasvim drugo za serijski model.

Ukoliko dođe do Porschea sa motorom koji dostiže 9.500 o/min, to će biti jedan od serijskim motorim sa najvišim brojem maksimalnih obrtaja, nadmašujući čak i 918 Spyder (9.150 o/min) i LaFerrari (9.250 o/min). Bio bi u ravni sa originalnom Hondom S500 iz 1963., ali manje od Ariel Atoma 500 (10.500 o/min, ali koji po nama nije regularan serijski automobil) sa paro Hayabusinih motora koji formiraju V8.

 

(305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments