1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. „Red Bull daje ti krila“ u Bakuu
„Red Bull daje ti krila“ u Bakuu
0

„Red Bull daje ti krila“ u Bakuu

276
0
Podelite sa prijateljima:

Posle vrlo uzbudljivih kvalifikacija, očekivalo se da će današnja trka biti uzbudljiva, ali ono što smo mogli da gledamo ovo popodne ni Hičkok ne bi bolje režirao.

Na samom startu trke došlo je do nekoliko kontakata na stazi. Okon se slupao sa Raikonenom, Finac je mogao da nastavi trku, a Francuz je završio u zidu i to je za njega bio kraj. Zatim Sirotkin završava u sendviču između Alonsa i Hulkenberga i udara u Španca. Posledica udesa je bilo odustajanje Sirotkina, a Alonso je završio sa dve probušene gume i oštećenim prednjim krilom. Fernando je jedva uspeo da doveze bolid u boks kako bi se osposobio za nastavak trke.

Vozilo bezbednosti je bilo na stazi par krugova dok se sve nije sredilo. Kada je trka ponovo dobila zeleno svetlo, Fetel, Hamilton i Botas zadržavaju svoje pozicije, a Red Bullovi vozači imaju pune ruke posla sa vozačima Renaulta. Prvo je Sainc uspeo da ih obiđe, a zatim i Hulkenberg.

Par krugova posle toga Hulkenberg pravi grešku i udara u zid. Od udarca oštetio je zadnji levi točak i morao je da odustane. Odmah nakon tog incidenta počinje borba Rikijarda i Ferštapena. Australijanac je pokušao da obiđe Maksa na kraju pravca, ali je Holanđanin agresivan i čak je došlo do blagog kontakta između njih dvojice, ali tada još uvek bez posledica.

Fetel je za to vreme napravio lepu prednost od oko 4,5 sekunde u odnosu na Hamiltona, ali oko 20. kruga Hamilton blokira prednje točkove u prvoj krivini i izleće sa staze. Zahvaljujući tom izletanju, Fetelova prednost je porasla na 8 sekundi. Očekivano, Hamilton na kraju tog kruga odlazi na promenu guma.

Očekivalo se da i Fetel ode na servis krug kasnije, ali ispostavilo se da je Fetel na starim supermekim gumama brži od Hamiltona na mekim. Hamilton ne samo da nije smanjivao razliku, već je počeo i da gubi vreme u odnosu na Fetela. Posle nekoliko krugova, Nemac odlazi u boks na promenu guma, ali sad se situacija obrnula i Botas počinje da povećava prednost u odnosu na vozača Ferrarija.

Sve je izgledalo kao da ćemo do kraja gledati Botasa kako prelazi na ultrameke gume i lovi Hamiltona i Fetela u finalnim krugovima i onda dešava s ono što su realno svi znali da će se desiti. Rikijardo je par krugova pre odlaska na promenu guma obišao Maksa, ali je nakon promene izgubio to mesto. Velika borba između njih dvjice se nastavlia i na startno-ciljnom pravcu dolazi do velikog udesa. Rikijardo je uz pomoć zavetrine i DRS-a imao veliku prednost u brzini u odnosu na Ferštapena. Australijanac je krenuo desno Verštapen krenuo da pokriva s te strane, Rikijardo se vraća levo, Maks prati i Rikijardo silovito udara u zadnji kraj svog klupskog kolege.

Ovo je uzrokovalo drugi izlazak vozila bezbednosti na stazu. Sada se trka totalno obrnula. Svi vodeći odlaze na promenu guma i stavljaju ultrameke pneumatike na svoje bolide. Poredak je sada bio Botas, Fetel, Hamilton, Raikonen, Perez.

red bull sudar

Taman kada je trebalo da se trka nastavi, Grožan pravi neverovatnu grešku. Dok je krivudao po stazi želeći da zagreje gume izgubio je zadnji kraj i udario u zid. Zbog toga vozilo bezbednosti ostaje na stazi kako bi se Haas uklonio. Sada je postalo jasno da će trka, ako se i nastavi trajati svega koji krug.

Četiri kruga pre kraja sve je bilo spremno za leteći start. Botas daje pun gas za njim Fetel, Hamilton i Raikonen. Zahvaljujući zavetrini, Fetel napada Botasa sa unutrašnje strane, ali pravi katastrofalnu grešku na kočenju i izleće u prvoj krivini. Hamilton i Raikonen koriste ovo i obilaze ga, odmah na kraju tog kruga obilazi ga i Perez.

U tim trenucima je izgledalo kao da će Mercedes slaviti dvostruku pobedu na ovoj trci, ali došlo je do još jednog obrta. Botas prelazi preko krhotina na stazi i puca mu zadnji desni pneumatik, tako da Hamilton ni kriv ni dužan dolazi na vodeću poziciju, a Raikonen koji je imao incident u prvom krugu dolazi na drugo mesto.

Na kraju, Hamilton je opušteno odvezao ta zadnja dva kruga i pobedio na trci u Bakuu. Raikonen je prošao kroz cilj kao drugoplasirani, a Perez je zauzeo treće mesto.

Na kraju dana. Mecedes nekako dolazi do prve pobede ove sezone, a Fetel uspeva da propusti još jednu priliku da poveća prednost u šampionatu. Tačnije, sada ne samo da je nije povećao nego je i izgubio, jer trenutno je Hamilton vodeći u šampionatu.

Od ostalih vozača posebno treba izdvojiti Leklerka koji je u Alfa Romeo Sauberu došao do 6. mesta i prvih poena u Formuli 1. Izgledalo je da bi mogao biti i 5. ali Sainc je uspeo da ga pretekne zahvaljujući zavetrini i DRS-u. Alonso je bio sjajan i nakon što je izgledalo da će odustati u prvom krugu posle udesa, on uspeva da dođe do 7. pozicije za kraj. Strol je doneo prve poene za Williams i sada svi timovi imaju bar jedan zabeležen poen. Bodove su još uzeli Vandorn i Hartli. Za Hartlija su ovo prvi poeni u Formuli 1. Trku su završila još samo tri vozača: Erikson je bio 11., Gasli 12., a Magnusen 13.

Sledeća trka na programu je 13. maja u Barseloni. Da li će se Mercedes posle ove pobede konslolidovati i preokrenuti situaciji, ili će Ferrari sada odlučnije uzvratiti udarac jer očigledno trenutno imaju bolji bolid, šta će se dalje dešavati u Red Bullu?

Dušan Topić

VN Azerbejdžana 2018. (Baku)

Poz. Br. Vozač Automobil Krugovi Vreme/odustali Poeni
1 44 Lewis Hamilton MERCEDES 51 1:43:44.291 25
2 7 Kimi Räikkönen FERRARI 51 +2.460s 18
3 11 Sergio Perez FORCE INDIA MERCEDES 51 +4.024s 15
4 5 Sebastian Vettel FERRARI 51 +5.329s 12
5 55 Carlos Sainz RENAULT 51 +7.515s 10
6 16 Charles Leclerc SAUBER FERRARI 51 +9.158s 8
7 14 Fernando Alonso MCLAREN RENAULT 51 +10.931s 6
8 18 Lance Stroll WILLIAMS MERCEDES 51 +12.546s 4
9 2 Stoffel Vandoorne MCLAREN RENAULT 51 +14.152s 2
10 28 Brendon Hartley SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 51 +18.030s 1
11 9 Marcus Ericsson SAUBER FERRARI 51 +18.512s 0
12 10 Pierre Gasly SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 51 +24.720s 0
13 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 51 +40.663s 0
14 77 Valtteri Bottas MERCEDES 48 DNF 0
NC 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 42 DNF 0
NC 33 Max Verstappen RED BULL RACING TAG HEUER 39 DNF 0
NC 3 Daniel Ricciardo RED BULL RACING TAG HEUER 39 DNF 0
NC 27 Nico Hulkenberg RENAULT 10 DNF 0
NC 31 Esteban Ocon FORCE INDIA MERCEDES 0 DNF 0
NC 35 Sergey Sirotkin WILLIAMS MERCEDES 0 DNF 0

Generalni poredak vozača:

Poz. Vozač Nacionalnost Automobil Poeni
1 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 70
2 Sebastian Vettel GER FERRARI 66
3 Kimi Räikkönen FIN FERRARI 48
4 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 40
5 Daniel Ricciardo AUS RED BULL RACING TAG HEUER 37
6 Fernando Alonso ESP MCLAREN RENAULT 28
7 Nico Hulkenberg GER RENAULT 22
8 Max Verstappen NED RED BULL RACING TAG HEUER 18
9 Sergio Perez MEX FORCE INDIA MERCEDES 15
10 Carlos Sainz ESP RENAULT 13
11 Pierre Gasly FRA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 12
12 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 11
13 Charles Leclerc MON SAUBER FERRARI 8
14 Stoffel Vandoorne BEL MCLAREN RENAULT 8
15 Lance Stroll CAN WILLIAMS MERCEDES 4
16 Marcus Ericsson SWE SAUBER FERRARI 2
17 Esteban Ocon FRA FORCE INDIA MERCEDES 1
18 Brendon Hartley NZL SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 1
19 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 0
20 Sergey Sirotkin RUS WILLIAMS MERCEDES 0

Generalni poredak konstruktora:

Poz. Tim Poeni
1 FERRARI 114
2 MERCEDES 110
3 RED BULL RACING TAG HEUER 55
4 MCLAREN RENAULT 36
5 RENAULT 35
6 FORCE INDIA MERCEDES 16
7 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 13
8 HAAS FERRARI 11
9 SAUBER FERRARI 10
10 WILLIAMS MERCEDES 4

(276)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments