1. Home
  2. Vesti
  3. Paradoks: BMW M2 Competition dobio više snage zarad sniženja štetnih emisija
Paradoks: BMW M2 Competition dobio više snage zarad sniženja štetnih emisija
0

Paradoks: BMW M2 Competition dobio više snage zarad sniženja štetnih emisija

305
0
Podelite sa prijateljima:

Više snage i obrtnog momenta zahvaljujući strožijim standardima vezanim za emisiju izduvnih gasova. Zvuči kao logički “nonsens”, ali istina je. Evo kako je do toga došlo.

Najveća promena u odnosu na dosadašnji M2, upravo je agregat koji je instaliran u M2 Competition vezriju. Najmanji u M gami, odrekao se motora koji je do tog trenutka koristio, a zauzvrat je dobio isti agregat, doduše snižene snage, kao onaj koji koriste veći M3 i M4. Višak snage koju obezbeđuje taj agregat, svakako da nije bio primarni motiv bavarskom proizvođaču da zameni staru jedinicu. Novi motor, zapravo omogućava tek predstavljenom M2 da zadovolji strožije evropske zakone u pogledu izduvnih gasova.

Modifikacija agregata koji je služio u odlazećem M2, a koji isporučuje 370 konjskih snaga, kako bi se nivoi štetnih emisija sveli u zakonske okvire, zahtevala bi temeljne inženjering prerade. Posledica bi svakako bili i visoki troškovi razvoja novih rešenja. Jednostavnija solucija? Pa, baš jednostavno; Bavarci su preuzeli biturbo 3,0-litarski agregat sa šest cilindara u liniji, koji je već u službi M game. Ovaj agregat je prošao kroz tretman sniženja izlazne snage koju isporučuje agregat, u odnosu na verziju koja se nalazi pod haubom modela M3 i M4, ali osetno više od starog motora koji je koristio BMW M2. Dakle, M2 Competition je dobio više snage i obrtnog momenta kao rezultat spleta okolnosti.

Standardni M2 koristi verziju N55, BMW agregata. Radi se o rednom šestocilindrašu koji se na tržištu pojavio 2009. godine. Aktuelni M2, koji će biti povučen iz prodaje čim M2 Competition dospe do prodajnih salona, za modelnu 2019. godinu, jedini je model u gami bavarskog proizvođača koji, i dalje koristi N55 motor, a ne novi B58 (takođe R6 konfiguracije) a koji je debitovao u modelu 340i, tokom 2016. godine. Da podsetimo, ove godine u Evropi, na snagu stupa WLTP protokol, a koji praktično onemogućava korišćenje N55 agregata, onakvim kakav je sada.

Agregat kodne oznake S55 predstavlja trolitarski biturbo redni “šestak”, zasnovan na N55, ali je temeljno revidiran. Nedavno su objavljene vesti prema kojima je BMW detaljno preradio i S55 agregat, kako bi ga upodobio novoj emisionoj regulativi. Iz tog razloga, on će i dalje biti adekvatan za korišćenje u M gami. Aktuelni M3 će prestati da silazi sa proizvodnih traka uskoro, s obzirom da je nova generacija serije 3 u završnoj fazi razvoja. Neposredno nakon nje, stići će nove generacije modela iz serija 2 i 4. Ali, ma koliko brzo će do ovih promocija doći, logično je da BMW želi da u ponudi ima M verzije.

Znači, umesto da revidira dva motora – N55 i S55 – BMW je izračunao da mu je lakše i jeftinije da preradi samo S55, i iskoristi ga u oba modela: M2 i M4. Ovo dalje znači da će BMW moći da prodaje oba modela još neko vreme, uz poštovanje nove emisione regulative.

Deluje kao da su Bavarci pronašli dobitnu kombinaciju.

(305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments