1. Home
  2. Vesti
  3. Bivši šampion drift serije i Ford F-150 Raptor na Nirburgringu (Video)
Bivši šampion drift serije i Ford F-150 Raptor na Nirburgringu (Video)
2

Bivši šampion drift serije i Ford F-150 Raptor na Nirburgringu (Video)

308
2
Podelite sa prijateljima:

Gitin Junior nam je pokazao šta to znači biti profesionalni drifter. Naime, bivši šampion drift serije doputovao je u Nemačku, kako bi na legendarnom Nirburgringu provozao svoj sportski automobil, Ford Mustang. Međutim, kako vremenski uslovi nisu išli na ruku realizaciji inicijalnog plana, Gitin je na stazu izveo specijalno modifikovan pikap kamionet Ford F-150 Raptor.

Nirburgring predstavlja izazov za bilo koje vozilo, pa možete misliti onda kako izgleda krug sa četvorotočkašem koji je u kategoriji velikih pikap kamioneta, odnosno koji je dizajniran za vanterensku vožnju. Raptor poseduje 450 konjskih snaga koje isporučuje biturbo V6 agregat. Karoserija Raptora je izrađena od aluminijuma. Svejedno, vozilo je isuviše glomazno i teško, a oslanjanje i gume su mu optimizovani za vožnje po pustinji i ostalim nedođijama, nikako za brzinske rekorde i drift egzibicije na stazi.

Uprokos zakonima fizike, Gitin je izveo neka zadivljujuća proklizavanja. Činjenica da je Raptor verovatno sposobniji za terensku vožnju od prosečnog SUV-a, verovatno je bivšem šampionu, dala malo više slobode u egzibicijama na stazi. Ovo mu svakako nije prvo drifting iskustvo sa modelima iz F-150 serije. Učestvovao je u razvoju specijalne verzije F-150 drift kamioneta, pripremanog za SEMA, koji je održan 2014. godine. Taj primerak je posedovao pet ugrađenih Recaro trkačkih sedišta, pa je tako mogao da ugosti i saputnike, uz drift majstora za volanom.

Imajući u vidu da je Gitinov cilj bio izvođenje što više otklizavanja koja izgledaju atraktivno, a ne postizanje brzinskih rekorda, postoje osnovi za ubeđenje da bi bivši šampion bez problema postavio najbolje vreme staze, u kategoriji pikap kamioneta. Da se podsetimo, u krosover konkurenciji, rekord drži Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio, sa postignutim vremenom od 7 minuta i 51,7 sekundi, o čemu možete da čitate na stranicama AutoRepublike. Prošle godine, Lanzante McLaren P1 LM je istu deonicu prešao za 6 minuta i 43,2 sekunde, čime je postao rekorder staze u kategoriji serijskih automobila. Naravno, radi se o ograničenoj seriji proizvedenoj u dovoljnom obimu, samo da bi model mogao da bude kategorizovan kao serijsko vozilo.

Ford je svojevremeno proizveo performantni kamionet namenjen vožnji po asfaltu – F-150 SVT Lightning, ali je sa uvođenjem prvog Raptora, 2010. godine fokus izmestio ka vanterenskoj eksploataciji. Aktuelna generacija, koja je predstavljena za modelnu 2017. godinu, umesto nekadašnjeg V8 agregata, sada koristi biturbo V6 jedinicu. Ford danas u svojoj gami poseduje i manji Ranger Raptor.

Uživajte u video klipu.

(308)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Ima mnogo dobre video gde vozi Raptora u planinskim putevima tokom snega.

Matija

Daj linkove!