1. Home
  2. Testovi
  3. TcS TEST: Toyota Prius Plug-in Hybrid
TcS TEST: Toyota Prius Plug-in Hybrid
3

TcS TEST: Toyota Prius Plug-in Hybrid

4.30K
3
Podelite sa prijateljima:

Maksimalna brzinom od 135 km/h isključivo na struju, autonomija do 60 kilometara, i to sve bez paljenja benzinskog motora, uz kombinovanu potrošnju od samo 1 l/100 km. Ovo su samo neke od brojki  najdinamičnijeg Priusa do sada. Predstavljamo vam novi Toyota Prius Plug-in PHV.

Još, sada davne 1997. godine, Toyota je predstavila prvi serijski hibridni automobil sa elektro-benzinskim pogonom i na taj način postala začetnik jedne potpuno nove tehnološko napredne ere stvaranja automobila. Iako je izostao komercijalni uspeh novog modela nazvanog Prius, pravac koji je Toyota odabrala pokazao je se kao ispravan. Sada, 20 godina kasnije, u svetu gde elektrifikacija i hibridna vozila lagano uzimaju maha, Toyoti ne predstavlja problem da bude lider.

Dizajnersko diferenciranje Plug-In modela

Iako pričamo o četvrtoj generaciji Priusa, razlike između Plug-In i klasičnog modela su blage ali lako primetne. Plug-In nam deluje nekako prefinjeniji, suptilniji, pogotovo ako pogledamo otpozadi gde se nalazi njegov talasast spojler, dok sa prednje strane deluje “ljuto i namrgođeno”. Potpuno novi LED farovi, prednja maska i „Mirai“ migavci/dnevna svetla, kao da su sa neke druge planete, kao da su se Marsovci latili dizajnerskih alata.

Bok auta je preslikan sa standardnog Priusa, izuzev točkova, koji po našem mišljenju, deluju mali u odnosu veliku karoseriju, dostojnu dimenzija jednog Avensisa. Možda nam je to i glavna  zamerka na celokupan izgled vozila, ali ako imamo u vidu da su mogući razlozi takvih točkova praktične prirode, kako bi se postigla sjajna autonomija vozila, onda taj detalj mu moramo oprostiti.

Veća baterija i „smešna“ potrošnja

Sa tehničke strane, Plug-In Prius se takođe izdvaja po karakteristikama od standardnog. Tu je velika Li-ion baterija kapaciteta čak 8,8 kWh (stara je imala kapacitet 4,4 kWh). Smeštena je u prtljažnik vozila i toliko je velika da je viša od donje ivice petih vrata. Prtljažnik je jako plitak i ima samo 360 litara a uz to prilično je teško upotrebiti svu njegovu zapreminu jer su obično koferi, pogotovu za duža putovanja širi i viši pa se nameće problem kako ih smestiti. Ipak, radi se o komfornoj limuzini u koju udobno treba da se smesti i preveze 4 osobe. Toyotini inženjeri su kao primarni zadatak postavili očuvanje životne sredine uz najnižu moguću potrošnju goriva. Fabrika deklariše 1 litar na 100 kilometara a mi smo uspeli da ostvarimo čak neverovatnih 0,9 l/100 km. Zaista impresivno!

Međutim, limuzina kakav je Prius Plug-In neće se voziti samo u gradskim uslovima, pa ćemo na svakih 50-60 kilometara odlaziti na kućnu utičnicu i puniti se. Napominjemo da kod nas u Srbiji još uvek nema mogućnosti puniti električna vozila brzim punjačima. Vrlo često, uputićemo se na duži put ili more, gde će se mogućnosti dopune vozila električnom energijom biti ograničene, pa ćemo morati da se nakon potrošene energije iz baterija oslonimo na hibridni sistem, baš onakav kakav je na Priusu ili C-HR-u. Testirali smo Plug-In i kada je baterija potpuno istrošena. Dakle, reč je u ovom slučaju o hibridnom pogonu koji puni i prazni bateriju putem računara i opet smo bili oduševljeni rezultatom: 2,8 l/100 km benzina je više nego odlično postignuće. Ovaj automobil zaista ume da nam čuva džep i da nas vozi sa zaista malom potrošnjom goriva.

Bogata standardna oprema

Što se tiče opreme ovog vozila, lista je zaista duga. Počev od standardno ugrađenih LED farova sa po dva klastera za duga i kratka svetla koja daju utisak kao da vozite po danu. Vidljivost noću je gotovo savršena. Tu su i kamere koje prepoznaju znakove ograničenja i modifikuju snop kako bi se izbeglo zaslepljivanje drugih učesnika u saobraćaju, a istovremeno zadržalo maksimalno osvetljenje po širini i dubini. Bežično punjenje mobilnog uređaja, Toyota Touch 2 sa Go multimedijalnim sistemom, navigacija, mnoštvo tastera na upravljaču, ključ kartica, Toyota Park Assist, Toyota Safety Sense, samo sun neke od stavki na listi standardne opreme, koja je toliko duga da prosto nemate šta da dodate a da to vozilo već ne poseduje. Ono što nije standardna već je dodatna oprema je mogućnost da se sistem sam dopunjuje.

Toyota je predstavila i opcioni izvor energije u vidu solarnih panela smeštenih na krovu automobila. Ovaj izvor energije do sada se koristio samo za pokretanje ventilacionog sistema kabine (na pređašnjem Prius Plug-In modelu), a sada se otišlo korak dalje i po prvi put koristi za napajanje glavne baterije. Ceo sistem je teži 17 kilograma, a Toyota kaže da je u stanju da dopuni baterije za oko 5 kilometara vožnje dnevno, odnosno za oko 650 do 1000 besplatnih kilometara godišnje. Složićete se, genijalno.

„Tromotorac“

Novi Prius Plug-In Hybrid dolazi sa novom, četvrtom generacijom PHV pogona Toyote. To znači da ga pogoni tri motora. Jedan je klasičan benzinski, četvorocilindarski, redni radne zapremine od 1.800 kubnih centimetara, sa maksimalnih 98 ks pri 5.200 o/min i najvišim obrtnim momentom od 142 Nm pri 3.600 o/min. Drugi je dualni pogon, tačnije dva elektromotora/generatora od 31 i 72 ks,  koji je po prvi put primenjen ovde. I on omogućava vozilu bolja ubrzanja, kao i veću maksimalnu brzinu u EV režimu. Ipak, do 100 km/h potrebna mu je 11,1 sekunda, a maksimalna brzina iznosi 170 km/h.

Toyota je mislila i o stepenu iskorišćenosti kao i radnom veku baterija, pa je  ugradila i posebne grejače za njihovo zagrevanje. To obezbeđuje kako duže trajanje, tako i očuvanje kapaciteta, pa samim tim i veću autonomiju vožnje u “elektro” postavci. A što se samog punjenja baterija tiče, ono je ubrzano za 65 % u odnosu na prethodni model. Za samo dva časa uz upotrebu “brzog punjača”, one će biti potpuno napunjene, a ukoliko se koristi standardna, kućna instalacija, potrebno je između 3 časa i 10 minuta i 3 časa i 30 minuta.

Za ovaj, kako mi volimo da ga nazovemo, „marsovski automobil“, može se reći da je zaista “pametno vozilo”. Računar sam bira pogon koji je najekonomičniji i najviše odgovara datoj situaciji. Na raspolaganju su četiri osnovna režima pogona: hibridni (HV) koji omogućava automobilu da kombinuje snagu benzinskog i elektromotora, isključivo električni (EV), električni za grad (EV City) koji prema potrebi angažuje i benzinski motor kada je neophodna veća snaga ili ubrzanje, kao i režim za punjene baterija (Battery Charge Mode), koji podrazumeva što veće sakupljanje energije upotrebom benzinskog agregata, ali i kinetičke enegije, samo bez ikakvog angažovanja elektromotora. A na svu ovu „vanzemaljsku tehnologiju“ treba dodati i mogućnost vozača da sam bira režim vožnje “Normal”, “Eco” i “Power” u zavisnosti od potreba ili želja.

Komfor i vozna dinamika na vrlo dobrom nivou

Što se tiče komfora tokom vožnje, on je na više nego zadovoljavajućem nivou, jer trim oslanjanja je dobro odmeren, a tu je i nova TNGA (Toyota New Global Architectrure) platforma. Dinamika je sasvim korektna, a treba napomenuti da je ovo vozilo sa četiri sedišta, s tim što dodatna masa baterije na izvestan način biva kompenzovana jednim putnikom manje.

Sedišta su priilčno udobna i prostora ima dovoljno, pogotovu pozadi. Ništa lošije se ne sedi napred, naprotiv, komfora je u izobilju a vozačevo sedište je opremljeno i prekidačem za podešavanje potpore lumbalnog dela leđa, što je sjajan dodatak. Ono gde smo našli zamerku jeste podešavanje volana po visini. Nekako taj maksimalno gornji položaj deluje kao nedovoljan, kao da su Japanci smatrali da će se automobil prodavati samo u Aziji, pa će ga voziti samo niže i sitnije osobe. Ipak, ovaj nedostatak može biti iritantan, pogotovo ako ga kupi osoba od 193 centimetra visine, kakav je bio naš test vozač, pa je ulazak i izlazak iz vozila blago otežavajući zbog niske pozicije volana.

Definitivno, finalni utisak je da je Toyota Prius Plug-In Hybrid automobil ispred svog vremena.

TOYOTA club Serbia

Tekst: Nebojsa Tošović

Foto: Slobodan Tošić

Toyota Prius Plug-In Hybrid

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/4
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.645 x 1.760 x 1.470 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.700 mm
Zapremina prtljažnika: 360/1.204 l
Masa praznog vozila: 1.550 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ benzinski + 2 elektromotora (MG1, MG2)
Zapremina: 1.798 cm³
Snaga: 98 ks pri 5.200 o/min + MG1 31 ks i MG2 72 ks
Maks. obrtni moment: 142 Nm pri 3.600 o/min (SUS motor)

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: CVT

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Samoventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 195/65 R15

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,1 s
Maks. brzina: 170 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 42 l
Prosečna potrošnja – proizvođač: 1,0 l/100 km
Emisija CO2: 22 g/km

Cena

Testiranog modela: 39.200 evra (Sol nivo opreme)

Dobre strane:

izuzetno niska potrošnja i efikasnost, savremena tehnologija, bogat paket standardne opreme

Loše strane:

cena, velika masa, mali točkovi

(4302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Bravo za tekst. Ipak, nedostaje par informacija a odnose se na preglednost, efikasnost kočionog sistema, ležanje u krivinama,. Svejedno, vrlo lep prikaz automobila koji nikada bolje nije izgledao nego u današnjoj verziji. Živo me zanima gde su nastale fotografije, posebno poslednja sa znakom „Preobraženje“ u pozadini…

Pomponije

Ova potrošnja od 1 litar na 100 km je fascinantna. Samo, koliki je radni vek ovih baterija? Jedinu ozbiljnu manu vidim u tome.

moron

Oko ovog „dometa“ samo na ba(k)triju na netu ima dosta protivrečnih podataka za Prius Plug In … Pri čemu je u ovom tekstu po NEDC.
A po WLTP-u i noviji ( tek predstavljeni) plug-in hibridi sa baterijama većeg kapaciteta imaju „domet“ oko oko 50 km, tako da je ovih 60 km (koji se u tekstu pominju za ovog Priusa) „netačni“.