1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. VW grupa očekuje obaranje rekorda bez obzira na pad profita u prvom kvartalu
VW grupa očekuje obaranje rekorda bez obzira na pad profita u prvom kvartalu
0

VW grupa očekuje obaranje rekorda bez obzira na pad profita u prvom kvartalu

171
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa je doživela pad dobiti iz poslovanja u prvom kvartalu ali je vrednost akcija skočila zahvaljujući optimizmu koji je došao sa novim CEO-om, kao i umanjenju posledica „dizelgejta“.

Zarada grupe pre obračuna kamata i poreza je pala za 3,6 odsto na 4,21 milijardu evra.

Dve nedelje nakon postavljanja novog šefa konglomerata, Herberta Disa, i još mnogih izmena unutar menadžmenta, VW želi da se fokusira na bolju poslovnu efikasnost. „Volkswagen grupa je u robusnoj ekonomskoj poziciji. Kvartalni rezultati potvrđuju da smo na pravom putu“, izjavio je Dis.

Analitičar iz NordLB-a, Frank Švope, rekao je da se tržišna nadanja odnose na to da će Dis povećati profitabilnost. Rizici u vezi sa dizel skandalom se stišavaju, konstatovao je on. Inače, čuvena afera je kompaniju do sada košta oko 30 milijardi američkih dolara.

Volkswagen je saopštio da su negativni efekti prebacivanja na IFRS (međunarodne finansijske standarde) doprineli padu profita, dodavši da je zarada zapravo nadmašila prošlogodišnju (4,37 milijardi), kada bi se isključili efekti promena.

Dizel skandal je bio glavni uzrok promena u Volkswagen grupi, koja je u fazi reorganizovanja i okretanja ka tehnologiji električnih i autonomnih vozila.

Grupa između januara i marta konačno nije izdvojila značajne sume za pokrivanje kazni, nadoknade i popravke.

Akcije VW-a su porasle za 2,5 odsto na 171,1 evro, nadmašivši nemački DAX indeks.

Kompanija očekuje da će prihodi nadmašiti rekordnu 231 milijardu evra iz 2017., i to za pet odsto, dok će prodaja takođe za nijansu biti bolja u odnosu na 10,7 miliona vozila iz prošle godine.

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments