1. Home
  2. Vesti
  3. Ford gasi većinu automobila
Ford gasi većinu automobila
0

Ford gasi većinu automobila

1.06K
0
Podelite sa prijateljima:

Američki proizvođač vozila Ford je objavio da će u narednih nekoliko godina ugasiti većinu automobila u ponudi na domaćem tržištu. Potvrđeno je da će kupcima od automobila biti dostupni samo Mustang i novi pro-terenski Focus Active, što znači da nestaju Fiesta, Focus, Fusion, C-Max i Taurus.

Ova vest i ne predstavlja neko iznenađenje i Detroitom kruže priče već neko vreme da je do toga moglo doći. Na taj način Ford će se pridružiti Fiat-Chrysler korporaciji koja je započela trend pre nekoliko godina i danas se uglavnom kocentriše na krosovere, terence i pikape.

Prvi čovek kompanije Džim Heket je izjavio da kompanija gubi novac na svakom prodatom Fusionu, Focusu i Fiesti i da će se u budućnosti isključivo koncentrisati na veća vozila na kojima je profit veći. Ford u prva tri meseca ostvario profit od 1,7 milijardi dolara. Najveći deo profita je ostvaren na domaćem tržištu (1,9 milijardi dolara) dok su ostali kontinenti uglavnom u minusu sa izuzetkom Južne Amerike.

U prva tri meseca ove godine prodaja Fordovih automobila je pala za 13,7% na 128.794 primerka dok krosoveri, terenci i pikapi imaju rast prodaje.

Fiesta se pojavila na američkom tržištu nedugo posle ekonomske krize pre desetak godina. Iako je dobila visoke ocene, prodaja nikada nije opravdala očekivanja. Ranije je potvrđeno da će ST prethodne generacije opstati u prodaji godinu dana duže, ali nova generacija, koja je nedavno debitovala u Evropi, neće dolaziti „preko bare“.

Slična sudbina je zadesila i Focusa. Fordov najprodavaniji globalni automobil već duže vreme pati od izuzetno nekvalitetnih automatskih menjača i uglavnom se prodaje po većim popustima. Njegova buduća pro-terenska Active verzija će biti jedna od retkih u ponudi. 

Fusion (evropski Mondeo) je pre nekoliko godina stigao do trećeg mesta u klasi, ali u prva tri meseca ove godine prodaja je manja za 15%. Ford nije jedini koji ima problem sa prodajom u klasi pa tako čak i potpuno nova Honda Accord je ove godine zabeležila pad prodaje. C-Max, dostupan samo kao hibrid, je platio danak zbog niskih cena goriva i u martu samo 995 kupaca su izabrala ova model. Taurus, iako dominantan u Kini, je odavno izgubio svoje mesto na domaćem tržištu.

Ford planira da zameni prazninu sa nekoliko novih modela. Subkompaktni krosover EcoSport se nedavno pojavio u prodaji, a u roku od nekoliko godina trebaju da stignu i terenac Bronco i pikap Ranger. Kompanija ne izbacuje ni mogućnost ni još jednog dodatnog manjeg krosovera u stilu spomenutog Focusa Active.

Dok mnogi smatraju da će se Ford kasnije jako kajati ako cene goriva naglo skoče, moderna tehnologija omogućava gotovo identičnu potrošnju uz dodatni prostor i viši klirens. Jedino pitanje koje je nepoznanica je da li će i General Motors pratiti sličan potez…

Zoran Tomasović 

(1061)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments