1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Harley-Davidson se nada finansijskom oporavku
Harley-Davidson se nada finansijskom oporavku

Harley-Davidson se nada finansijskom oporavku

198
0
Podelite sa prijateljima:

Harley-Davidson Inc je ostao pri svojim prognozama o prodajnim rezultatima, i izjavio je da očekuje da dileri plasiraju veći broj motocikala na inostranim tržištima, nudeći time tračak nade za biznis koji se bori da opstane, uprkos sve starijoj bazi kupaca u SAD.

Vrednost akcija kompanije je porasla juče za oko 3,6%, iako su investitori bili svesni dodatnih 7% pada vrednosti prihoda od prodaje.

Harley, koji kontroliše oko polovine američkog tržišta velikih motocikala, doživeo je značajan pad vrednosti akcija u prethodnim godinama, zahvaljujući tome što su se kupci češće odlučivali za rivalske modele motocikala koji su se prodavali sa značajnim popustima.

“Mnogi investitori su očekivali dalji pad prodaje u 2018. godine, ali to se nije dogodilo,” izjavio je Set Vulf, analitičar zaposlen u Northcoast Research.

Kako bi oživeo tražnju, Harley agresivno investira u razvoj proizvoda i marketniške aktivnosti. Tu je uključena u promotivna akcija obuke za vožnju motocikala, koju sprovode akademije. Pored toga, veliki iznosi su uloženi u razvoj tehnologije električnih motocikala.

“Sve je veća marketinška podrška našim prodajnim ciljevima,” kaže prvi čovek kompanije Harley-Davidson Met Levatič, i dodaje da su kupci dobro prihvatili dva, ove godine predstavljena motocikla.

Ukupne isporuke motocikala isporučenih dilerima su doživele pad od 9,7%. Očekivanja u pogledu isporuka u drugom kvartalu se kreću u intervalu od 67.500 do 72.500 motocikala, u odnosu na isporučenih 81.807 primeraka u uporedivom periodu prethodne godine. Za celu godinu, projekcije se kreću u rasponu između 231.000 i 236,000 prodatih primeraka.

Inostrana realizacija je porasla za 0,2%, nakon kontinuiranog pada prodaje u prethodnih pet kvartala.

Harley, koji se već nalazi pod pritiskom zbog porasta cena čelika i aluminijuma, navodi da su cene još dodatno porasle, nakon što je administracija aktuelnog predsednika Amerike uvela carine na uvezeni čelik i aluminijum.

Nove carinske stope se još uvek nisu negativno odrazile na obim prodaje Harley motocikala, ali bi potencijalno mogle da dovedu kompaniju u poziciju između “čekića i nakovnja”, u sred trgovinskog rata između SAD i Evropske komisije koja preti uvođenjem novih carinskih tereta na Harley motocikle. Iz kompanije stižu obaveštenja da sarađuju sa zvaničnicima obe strane, kako bi se potencijalni problem minimizirao.

“Ulazimo u ovu godinu potpuno svesni izazova koji nas očekuju i prilagođavamo planove situaciji sa kojom se suočavamo,” Levatič je izjavio.

Profit kompanije čije je sedište u Milvokiju, savezna država Viskonsin, pao je za 6,2%, na iznos od 174,8 miliona američkih dolara, ili 1,03 dolara po akciji. Podaci se odnose na prvi kvartal. Na ovaj način, projekcije su ispunjene u nivou od 90%.

Prihodi od prodaje motocikala i sličnih proizvoda, porasli su za 2,7%, na iznos od 1,36 milijardi američkih dolara, čime su premašili projekcije koje su predviđale da ova kategorija bude na nivou od 1,23 milijardi dolara.

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments