1. Home
  2. Vesti
  3. Audi A1 (2018.) prve informacije i fotografije
Audi A1 (2018.) prve informacije i fotografije
0

Audi A1 (2018.) prve informacije i fotografije

416
0
Podelite sa prijateljima:

Nova, druga generacija modela Audi A1 je u završnoj fazi pripreme za svetsku premijeru u kasnijem delu godine. Ipak, već sada su nam raspoložive špijunske fotografije koje otkrivaju gotovo sve dizajnerske detalje premijum mališana.

Fotografije su nastale u južnoj Evropi, a pokazuju da je A1 nastavio stilski izraz promovisan na većim modelima marke. Osmougaona maska hladnjaka je sada šira i stapa se sa prednjim svetlosnim grupama. Model sa petoro vrata deluje gabaritniji od još uvek aktuelnog, sa više detalja oko C stupa. Nove su i zadnje svetlosne grupe, montirane na revidirani poklopac prtljažnika.

Pored veoma uspelih nedavno predstavljenih verzija modela Volkswagen Polo i Ford Fiesta, novi A1 mora da ostavlja još bolji utisak, kako bi zadržao luksuzni “supermini” imidž. Takmičiće se sa modelom MINI Cooper, ali i sa francuskim predstavnikom u segmentu, modelom DS3, koji je takođe blizu premijere.

Iako se to ne može zaključiti na osnovu priloženih fotografija, novi A1, kodne oznake Mk2, biće postavljen na najmanju verziju Volkswagenove MQB platforme, nazvane A0. Izmena arhitekture podrazumeva i promenu pogona u kome će se proizvoditi. To više neće biti belgijski Brisel, već pogoni Seata u Barseloni. U ovoj fabrici, već se sklapaju sestrinski modeli Ibiza i Arona.

Nova platforma donosi brojne prednosti. Kao prva se ističe mogućnost povećanja gabarita novog modela u odnosu na odlazeći. Međuosovinski razmak će porasti za 9 centimetara, na radost putnika sa zadnje klupe. Zapremina prtljažnika će takođe biti veća, odnosno porašće sa sadašnjih 270 na oko 300 litara.

Ekskluzivne fotografije daju uvid u mogući izgled A1 kada bude momenat za potpuno odstranjivanje kamuflaže. Na svim fotografijama je uočljiva veća rešetka hladnjaka, prednje svetlosne grupe više sportskog izgleda, kao i veći točkovi uz zadnje svetlosne grupe oštrijeg izgleda.

Novi Audi A1 – paleta motora

Nova platforma podrazumeva i nove motore. Očekuje se modifikovana verzija aktuelnog turbo trocilindarskog i jednolitarskog agregata, koja će isporučivati oko 100 konjskih snaga. A1 i Polo će deliti brojne mehaničke komponente, pa je za očekivati da i premijum mališan koristi benzinske i dizel jedinice zapremine 1,5 litara. Nije loše napomenuti da će Audi A3 biti prvi model koji će koristiti dizel jedinicu ove zapremine.

Pomenuti agregati će isporučivati više nivoa izlazne snage, od oko 90, pa sve do oko 160 ks, a što bi trebalo da bude dovoljno za celu A1 paletu, izuzimajući očekivani hot heč S1.

Realna je mogućnost uvođenja u ponudu i plug-in hibridne, e-tron verzije A1. Podsetimo da je konceptna verzija sa takvim pogonskim sklopom predstavljena još 2012. godine. Ukoliko bi zaista i došlo do komercijalizacije ovakvog tehničkog rešenja u A1, to bi ovaj model uvelo u potpuno novu cenovnu teritoriju, koja gravitira ka 30.000 evra. Na taj način, A1 bi se takmičio sa BMW i3, koji je trenutno van domašaja za Audi.

Audi, do sada nije napravio RS verziju modela A1, a to se verovatno ni sa ovom generacijom neće desiti, iako je Audi zaštitio RS 1 naziv.

Novi Audi A1 – dizajn eksterijera i enterijera

Promene se pre mogu nazvati evolutivnim, nego značajnim. Kao što smo naveli, svetlosne grupe oštrijeg izgleda, jedinstvena dnevna svetla i aktuelizovana, spram ostatka Audi porodice, rešetka hladnjaka.

Zadnje svetlosne grupe su izvedene po ugledu na nedavno restilizovani A3, sa integrisanim krovnim spojlerom koji doprinosi boljim aerodinamičkim performansama, a pride dodaje i sportsku notu. Audijevi specifični “rolajući” pokazivači pravca, biće ponuđeni kao opcija na celoj A1 paleti.

Najintrigantniji deo se odnosi na nove tehnološke detalje u kabini. Po prvi put u ovoj klasi, primenu će naći i Audijev Virtual Cockpit, a biće dostupna i Apple CarPlay i Android Auto opcija konektivnosti, preko revidirane verzije MMI info-zabavnog sistema. Kako bi ostao konkurentan sa Mini rivalom, proizvođač možda ponudi i WiFi prenosnu tačku, kao opciju.

(416)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments