1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Prihodi PSA grupe skočili čak za 42 odsto u prvom kvartalu
Prihodi PSA grupe skočili čak za 42 odsto u prvom kvartalu
0

Prihodi PSA grupe skočili čak za 42 odsto u prvom kvartalu

497
0
Podelite sa prijateljima:

PSA grupa je ostvarila porast prihoda od čak 42 odsto u prvom kvatalu. Naravno, to na prvom mestu može da se zahvali pripajanju Opel/Vauxhalla.

Dohodak grupe je porastao na 18,18 milijardi evra, saopštila je kompanija, dok dok je isporuka vozila napredovala za 44 odsto.

Šef finansija, Žan-Baptist de Šatijon, izjavio je da je grupa „na putu da ove performanse postavi kao snažnu bazu za budućnost.“

Nakon spasavanja od propasti 2014. godine, PSA se potpuno oporavila i ostvarila rekordan profit, primenjujući dobitnu formulu i na akviziciju u vidu Opel/Vauxhalla. Kompanija je trenutno u pat poziciji sa nemačkim IG Metall sindikatom u vezi sa planovima da se suspenduje dogovorena povišica.

Peugeot, Citroen i DS, ne računajući Opel, ostvarili su porast prihoda od 13,3 odsto, na 10,21 milijardi evra, uz povećan broj isporuka od 6,6 odsto, dok je inventar porastao 12,3 odsto u odnosu na prošlu godinu na 438.000 vozila.

Napredak, što se prodaje tiče, ostvaren je uprkos negativnim kursnim uticajima, jer je jačanje evra smanjilo prihode za 2,8 odsto. To je više u poređenju sa dobitkom od 4,5 odsto koji su doneli skuplji modeli i visoki nivoi opreme, posebno kod 3008 i 5008.

Prihod Opel/Vauxhalla je iznosio 4,8 milijardi evra, saopštila je grupa, bez obelodanjivanja prošlogodišnjih brojki.

Analitičari iz kuće Evercore ISI su saopštili da je dohodak Opel/Vauxhalla najverovatnije pripomognut poboljšanim odnosom proizvoda i cena, kao i relativnim uspehom novih Grandland X i Crossland X modela.

U opasci investitorima, Evercore je prognozirao da će Opel i dalje biti gubitaš tokom prvog polugodišta, ali da će poboljšati poslovanje u drugoj polovini godine, tako da bi trebalo da završi godinu na pozitivnoj nuli.

PSA grupa je podsetila na svoje tržišne izglede i srednjeročne ciljeve kada je zarada u pitanju, i to za Peugeot, Citroen i DS.

PSA nije napravila značajan napredak u Kini, u pokušaju da se izvadi iz trenda loše prodaje poslednjih godina. Prvi kvartal je završen sa povećanim brojem novih registracija za samo 1,8 odsto. Očigledno je da će biti potrebno neko vreme da se stabilizuje poslovanje u Kini, i da se ostvari značajan profit, zaključio je Šatijon.

 

 

(497)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments