1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Fordova gama možda dobija podšasiju od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima
Fordova gama možda dobija podšasiju od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima

Fordova gama možda dobija podšasiju od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima

167
0
Podelite sa prijateljima:

Ford je započeo proces preispitivanja mogućnosti ugradnje podšasije izrađene od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, u vozila koja se proizvode u velikim serijama, odnosno u nepremijum modele. Odluka proizvođača po ovom pitanju, očekivana je da bude doneta do kraja ove godine.

Nova podkonstrukcija za prednji kraj vozila je razvijena u partnerstvu kompanije Ford sa Magnom, ključnim dobavljačem za proizvođače automobila. Noseća konstrukcija sadrži tačke, mesta za povezivanje motora i prednjih točkova.

Razmatranje mogućnosti ugradnje podšasije se vrši na prototip modelu Ford Fusion, koji je u osnovi limuzinska varijanta popularnog Mondea.

Prema podacima koje je prezentovala Magna, nova podšasija je za 34% lakša od konvencionalnog metalnog ekvivalenta, a sastoji se iz samo šest delova: dve kompozitne “karbon fiber” jedinice i četiri komponente izrađene od metala. Konvencionalna podšasila sadrži 45 komponenti izrađenih od čelika.

Endrju Svikoski, direktor odeljenja za proizvode izrađene od lakih materijala, na globalnom nivou, izjavio je da je nova potšasija za oko trećinu lakša od postojećih jedinica. Zahvaljujući značajnom smanjenju broja integralnih komponenti, troškovi izrade alata za proizvodnju nove podšasije su niži za 30 do 40%.

Tekući troškovi proizvodnje su predmet praćenja i preispitivanja od strane Magne, a od ključnog uticaja na njihovu visinu su izabrani konkretni kompozitni materijali.

Uprkos svim navedenim prednostima, Svikoski priznaje postojanje i određenih izazova u razvoju, za koje tek treba pronaći adekvatan odgovr. Na primer, plastika ojačana ugljeničnim vlaknima je po prirodi materijal krhke prirode, i nije u stanju da apsorbuje energiju koja se stvara prilikom sudara, na uporediv način sa onim kako udarce podnose tradicionalne metalne konstrukcije. Iz tog razloga, podšasija izrađena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, dizajnirana je na način da, prilikom eventualnog sudara, motor ispadne iz ležišta ispod vozila, odnosno na put.

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments