1. Home
  2. Vesti
  3. Budući električni automobili će biti od 30 do 70 odsto čistiji
Budući električni automobili će biti od 30 do 70 odsto čistiji
0

Budući električni automobili će biti od 30 do 70 odsto čistiji

210
0
Podelite sa prijateljima:

Električni automobili će biti ekološki podobniji u budućnosti. Računa se da će 2040. biti najmanje 30 a najviše 70 odsto pogodniji za životnu sredinu.

Do ovog zaključka su došli pripadnici istraživačkog tima iz Paul Scherrer instituta u Švajcarskoj, Leiden univerziteta u Holandiji i PBL Netherlands Environmental agencije. Oni su izveli procenu životnog ciklusa (LCA – Life Cycle Assessment).

Ova studija je uključila nove faktore kao što su promene obrasca vožnje, zahvaljujući autonomnim, digitalno povezanim vozilima, kao i promenama u okviru električnog sektora.

Budući električni automobili bi trebalo da imaju 20 odsto niži negativni uticaj na okolinu u odnosu na aktuelne, zahvaljujući naprednijoj tehnologiji, a u zavisnosti od ostalih faktora, sveukupno poboljšanje će iznositi između 30 i 70 odsto.

„Budući uticaj baterijski pogonjenih vozila na ekologiju je veoma važan, s obzirom da se očekuje njihova dominacija u sistemima prevoza budućnosti. Prethodne studije su pokazale da su ti uticaji prilično neizvesni, a detaljna analiza te nesigurnosti i dalje izostaje. Mi ovime pomažemo da se ta praznina popuni uz korišćenje Monte Carlo i analize globalne osetljivosti, kako bismo kvantifikovali parametarsku neizvesnost i razmotrili dva dodatna faktora na koja do sada nije obraćana pažnja. Najpre, uključili smo promene vezane za obrasce vožnje zbog uvođenja autonomnih, digitalno povezanih vozila. Na drugom mestu, detaljno smo uključili rezultate scenarija iz IMAGE integralnog modela procene u našu bazu podataka vezanu za životni ciklus, sa ciljem da uključimo faktore promena električnog sektora na opterećenje koje će životna sredina imati izbog proizvodnje električne energije i punjenja budućih električnih vozila. Očekuje se da budući električni automobili imaju od 45 do 78 odsto redukovan negativni uticaj na životnu sredinu u odnosu na aktuelne modele. Električna energija koja se koristi za punjenje je najveći faktor varijabilnosti u rezultatima, mada veličina vozila, njegov vek, obrasci vožnje i veličina baterija takođe značajno doprinose varijabilnosti. Mi takođe pokazujemo da je imperativ razmotriti promene unutar električnog sektora prilikom izračunavanja povratnog uticaja električnih vozila, jer bez ovoga, rezultati bi mogli da budu precenjeni za do 75 odsto.“

 

(210)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments