1. Home
  2. Vesti
  3. Ruski naučnici otkrili kako proizvesti gorivo iz iskorišćenih limenki
Ruski naučnici otkrili kako proizvesti gorivo iz iskorišćenih limenki

Ruski naučnici otkrili kako proizvesti gorivo iz iskorišćenih limenki

400
0
Podelite sa prijateljima:

Naučnici Moskovskog instituta za istraživanja čelika i legura, Odeljenje za obojene metale i zlato, pod nadzorom profesora Aleksandra  Gromova, razvili su metod proizvodnje alternativnog goriva (vodonika) iz aluminijuma i ostalih obojenih metala. Preradom jedne limenke, u kojoj se obično smešta 0,33 litara  gaziranog pića, moguće je dobiti dovoljno goriva za 20 metara vožnje automobilom.

Količina limenki koje svake godine budu utrošene na ruskom tržištu, procenjena je na dve do tri milijarde konzervi. Jedna limenka je teška oko 15 grama. Nakon što se iskoristi, uobičajeno je da se limenka odloži na smeće, zajedno sa ostalim otpadom aluminijumskog porekla.

Evropske zalihe otpadnog aluminijuma ispuštaju vodonik u atmosferu, bez ikakve koristi za čoveka u odnosu na skoro 50% neprerađenih sirovina. Procenjeno je da se na ovaj način bespovratno izgubi 9 miliona tona vodonika svake godine, a što je ekvivalent neiskorišćenoj energiji u iznosu od 130 teradžula.

Prilikom uskladištenja, aluminijum postepeno oksidira i u atmosferu nepovratno odlazi ekspolozivan hemijski reagens – vodonik. Ne samo da se na ovaj način izgubi silna količina, skoro besplatne energije, već se dodatno okruženje bespotrebno zagađuje ogromnim količinama otpada.

Tim istraživača navedene ustanove, kao i Instituta za visoke temperature, ruske Akademije nauka, predložio je korišćenje otpada aluminijuma za izvor alternativne i zelene energije kao reagensa u proizvodnji vodonika: “aluminijumske vode”. U reakciji aluminijuma sa vodom, dolazi do oslobađanja vodonika koji može biti korišćen za paljenje ili oksidaciju kako bi se proizvela električna energija za vozila pokretana vodoničnim gorivnim ćelijama. Količina energije koja može da se dobije iz jedne limenke, teške 15 grama, iznosi oko 255 kilodžula, a što je dovoljno za 20 metara vožnje automobilom.

„Predložili smo uspostavljanje sistema koji uključuje analizu sirovina, optimalne metode drobljenja otpada aluminijuma, razvoj oksidacionih mehanizama i režima, kao i način skladištenja i transporta rezultirajućeg čvrstog metalnog reagensa i otpada. Takođe smo razvili i opremu za proizvodnju vodonika, analognu generatoru ugljeničnih acetilena, „- rekao je profesor Gromov.

Predložena tehnologija je otporna na požar i eksploziju i daje rešenje za tri praktična problema: recikliranje otpada aluminijuma i ostalih metala podložnih reakciji sa vodom, proizvodnja potpuno besplatnog vodonika i podizanje svesti o potrebi sortiranja i recikliranja otpadnog materijala.

Na ovaj način dobijen vodonik, mogao bi da se koristi kao pogonsko gorivo u mini postrojenjima, a što je posebno pogodno za vozila.

U toku su laboratorijski testovi na eksperimentalnom uzorku.

AutoRepublika

 

(400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments