1. Home
  2. Vesti
  3. Polovina vozača smatra da je prekoračenje brzine sasvim prihvatljivo
Polovina vozača smatra da je prekoračenje brzine sasvim prihvatljivo
0

Polovina vozača smatra da je prekoračenje brzine sasvim prihvatljivo

244
0
Podelite sa prijateljima:

Prema  mišljenju polovine vozača, prebrza vožnja je prihvatljiva, otkriva istraživanje koje je sprovedeno na 2.000 ispitanika. Čak 78% njih je priznalo da povremeno krši propise o ograničenju brzine, dok je njih 5% izjavilo da to čini prilikom svake vožnje.

Istraživanje, koje je sprovelo osiguravajuće društvo Direct Line, da vozači smatraju prihvatljivom brzinom kretanja, u zoni gde važi ograničenje od 112 km/h, onu od 127 km/h. Tamo gde važi ograničenje od 80 km/h, za veliki broj vozača je prihvatljiva i brzina kretanja od 60 km/h; dok je u zonama sa propisanim ograničenjem brzine od 32 km/h, prihvatljiva brzina za vozače, od 40 km/h.

Skoro 40% ispitanika je odgovorilo da je uhvaćeno u prebrzoj vožnji, uz prosečno prekoračenje od oko 10 km/h, zavisno od visini propisane maksimalne brzine kretanja na konkretnoj deonici puta.

Na pitanje zašto krše propise o ograničenju brzine, njih 51% je odgovorilo da nisu bili svesni brzine kretanja vozila kojim su upravljali, dok je 34% učesnika istraživanja navelo da su namerno prekoračili brzinu kretanja jer je put bio prazan.

Daljih 19% ispitanika je izjavilo da vozi prebrzo u situacijama u kojima kasne, dok je njih 14% navelo da krši propise o brzinskim ograničenjima u zonama koje nisu pokrivene kamerama za nadzor saobraćajnih dešavanja.

Direktor odeljenja za osiguranje putničkih vozila u okviru kompanije Direct Line, Rob Majls je izjavio: „Neprimerena brzina kretanja vozila je najveći razlog udesa i smrtnih ishoda u saobraćaju na drumovima Velike Britanije. Istraživanje pokazuje da prekoračenja brzine u velikom broju slučajeva, nisu plod namere vozača, s obzirom na to da su mnogi izjavili kako nisu bili svesni da su u prekršaju.”

„Međutim, ograničenja brzine su postavljena sa razlogom, i obično se vrlo restriktivne zone nalaze u okruženju škola, bolnica i ostalih oblasti sa velikim brojem pešaka. U takvim kvartovima, prekoračenje brzine može da dovede i do saobraćajnih nezgoda sa fatalnim ishodom.“

Portparol organizacije za bezbednost na putevima IAM RoadSmart je izjavio: „Nažalost, IAM RoadSmart nije iznenađen rezultatima  istraživanja, jer su i studije koje smo sami sproveli pokazale da je većina vozača srećna što krši propise o ograničenju brzine na autoputu. Ono što je novo, i što nam daje povoda za još veću zabrinutost je činjenica da slične situacije postaju veoma česte i u gradskoj vožnji.

„Vozači treba da preuzmu veći stepen lične odgovornosti, i da izbegnu da postanu jedan od miliona prekršilaca zakonskih odredbi koje se tiču ograničenja brzine kretanja, a koji bivaju uhvaćeni u prekršaju svake godine. Osuđujuća presuda za prebrzu vožnju ne treba da bude moralno prihvatljiva u društvu.”

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments