1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar Land Rover razmatra lansiranje tri subkompaktna krosovera
Jaguar Land Rover razmatra lansiranje tri subkompaktna krosovera
0

Jaguar Land Rover razmatra lansiranje tri subkompaktna krosovera

295
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi od njih bi mogao da se pojavi na tržištu 2021. godine, a ovi planovi kompanije bi mogli da dovedu i do ponovnog oživljavanja “Freelander” imena. Čelnici kompanije razmatraju strategiju koja predviđa mogući razvoj jednog, dva ili sva tri modela u B krosover segmentu. Kandidati za potencijalni razvoj su: Land Rover (uz mogući naziv Freelander) kao predstavnik nepremijum segmenta, Range Rover kao luksuzni model i model iz Land Rover Defender porodice.

Dakle, pored već postojećih planova za lansiranje kupe modela Range Rover, sa najavljenom cenom od blizu 300.000 evra, kao i cele palete Defender modela (uključujući i pikap kamionet), možemo uskoro očekivati i reakciju britanskog proizvođača na činjenicu da je tokom prethodne godine, na svetskom tržištu prodato za 28% više krosovera iz ovog segmenta. Jasan je primer i iz premijum konkurencije u vidu luksuzne marke Audi, u čijoj Q gami je po prvi put prošle godine, kompaktni model Q2, po prodaji premašio dotadašnjeg lidera Audi Q5.

Prvi od manjih modela JLR modela iz ovog segmenta, će verovatno biti predstavnik Land Rover marke, i trebao bi trebao da bude dugačak, upravo koliko i Audi Q2, odnosno oko 4,2 metra.

Drugi potencijalni kandidat bi poneo Range Rover oznake, a da će baš taj model biti prvi u nizu govori i tradicija britanskog proizvođača, koji je kroz istoriju uvek bio brend koji je prvi u grupi lansirao novitet u segmentu u kojem do tada JLR grupacija nije imala predstavnika. Zvaničnici kompanije su svesni izazova koji bi nastao ponudom ovakvog modela, odnosno eventualne ugroženosti prodaje, nešto većeg krosovera Evoque.

Deo nadležnih u kompaniji JLR smatra da bi idealan model iz ovog trojca, bila najmanja verzija Defendera, čak iako se zna da će prvi iz Defender palete biti postavljen na potpuno drugačiju arhitekturu u odnosu na onu koja je prikladna za mali krosover.

Za koju god varijantu se vrh britanske kompanije bude na kraju odlučio, sasvim je izvesno da će počivati na novoj platformi kodne oznake D10, a koja u osnovi, predstavlja revidiranu, skraćenu i jeftiniju verziju D8 arhitekture, na kojoj su već utemeljeni: Discovery Sport, Range Rover Evoque i Jaguar E-Pace.

Modeli marke Land Rover će se, sa visokim stepenom izvesnosti, proizvoditi u pogonima kompanije lociranim u Nitri, u Slovačkoj u kojoj će tokom godine početi proizvodnja modela Discovery. Ne samo što su britanski pogoni kompanije JLR preopterećeni, već je i cena koštanja radne snage u Slovačkoj, drastično niža u odnosu na onu na Ostrvu.

Na kraju još da dodamo da će novi, mali, lakši i efikasniji krosover, doprineti neizvesnoj trci britanskog proizvođača da se uskladi sa znatno strožijom CO2 regulativom, koja uskoro stupa na snagu u Evropskoj uniji.

(295)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments