1. Home
  2. Vesti
  3. Uhapšen Porscheov funkcioner
Uhapšen Porscheov funkcioner
0

Uhapšen Porscheov funkcioner

398
0
Podelite sa prijateljima:

Tužilac je takođe podigao optužnice protiv još dva zaposlena u Porscheu zbog prestupa u vezi sa dizel skandalom.

Nemačka policija je pretresla Porscheove kancelarije zbog povezanosti sa dizel skandalom VW grupe. Tom prilikom je uhapšen Jerg Kerner, šef sektora za razvoj pogonskih sistema. Tužilac smatra da postoji rizik od eventualnog bekstva, pa je stavljen u pritvor. On je takođe pokrenuo tužbu protiv Mihaela Štajnera iz odeljenja za istraživanje i razvoj i još jednog, neimenovanog lica, izvestio je Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ova trojica se suočavaju sa tužbama za prevaru i lažno reklamiranje dizel motora, sakrivajući njihovu prekomernu emisiju štetnih gasova. Mada Porsche nije proizvodio te motore, već ih je dobijao od VW grupe, dotična tri menadžera kompanije su znala za prevaru.

Policijski službenici su započeli raciju u sredu, a proces se nastavio do danas. Policija je pritvorila Kernera u četvrtak.

Pre nego što je dobio mesto u Porscheu, Kerner je bio visokopozicionirani inženjer u Audiju i bio je zadužen za primenu softvera i elektronike u motorima i menjačima nemačkog giganta.

Porsche je nedavno saopštio da će postepeno da odustaje od dizel tehnologije, te da se priprema za električnu budućnost sa lansiranjem Mission E sedana sledeće godine. Ipak, firma smatra da ima budućnosti i za „naftaše“: „Porsche ne razvija i ne proizvodi sopstvene dizel motore, i nema planova da se to promeni u budućnosti“, rekao je predsednik kompanije, Oliver Blume. „U isto vreme, nema razloga da se preko noći odbaci dizel.“

Očigledno je da je VW „stegnut za gušu“, jer dešavanja oko „dizelgejta“ ne jenjavaju. Do sada su troškovi iznosili 30 milijardi dolara, ali su daleko od konačnog. Pored toga, uhapšeno je nekoliko zaposlenih, uključujući i bivšeg Volkswagenovog šefa za razvoj motora, Volfganga Haca.

(398)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments