1. Home
  2. Vesti
  3. BMW prilagođava ćelije baterija različitim modelima
BMW prilagođava ćelije baterija različitim modelima
0

BMW prilagođava ćelije baterija različitim modelima

197
0
Podelite sa prijateljima:

BMW razvija drugačije ćelije baterije za različite tipove automobila.

Niko nije bio posebno uzbuđen kada se na tržištu pojavio BMW i3. Prvi električni model kompanije je u dizajnerskom smislu u potpunom neskladu sa tradicionalnim imidžom marke iz Minhena. S druge strane, njegov dizajn je u velikoj meri uslovljen pozicioniranjem baterija i dimenzijama pogonskog sistema. Da bi obezbedio da budući elektromobili izgledaju atraktivno kao i oni sa SUS motorima, BMW razvija različite ćelije baterija, prilagođene zahtevima različitih tipova vozila.

Pojednostavljeno, električni i plug-in hibridni kupei i sedani, neće posedovati ćelije iste visine kao one koje će se koristiti u SUV modelima. Ova separacija će imati pozitivan uticaj ne samo na dizajn, već takođe na centar težišta.

BMW ne planira da proizvodi baterije unutar kuće, ali već ima odeljenje za tehnologiju baterija, koje je zaduženo za dizajniranje ćelija i kontrolni softver. Bavarska kompanija želi da litijum-jonske ćelije različitih oblika ima spremne za lansiranje, kako kaže, pete faze strategije elektrifikacije 2021. Za tri godine, BMW će lansirati električnu perjanicu pod nazivom i9, koja će se proizvoditi u fabrici u Dingolfingu.

Takođe 2021., kompanija će započeti lansiranje novih elektrifikovanih i konvencionalnih modela, baziranih na dve nove platforme. FAAR arhitektura je predviđena za modele s prednjim i AWD pogonom, dok je unapređena CLAR platforma rezervisana za modele sa zadnjim pogonom. Nove platforme će takođe moći da ugoste tri različita paketa baterija, od 60 do 120 kWh, sa autonomijom od 450 do 700 kilometara.

 

(197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments